Új szakvélemény Stohl bűnperében

Újabb, harmadik szakvélemény készült arról az idős férfiról, aki a Stohl András okozta tavalyi autóbalesetben sérült meg súlyosan. A dokumentum várhatóan jelentősen befolyásolja majd a színész másodfokú büntetésének mértékét.

Csibra Tibor
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újabb igazságügyi orvosszakértői vélemény befolyásolhatja leginkább Stohl András súlyos testi sértést okozó, ittasan elkövetett járművezetés miatt indított büntetőperét, miután az ügyet másodfokon tárgyaló Pest Megyei Bíróság júniusi döntése értelmében hétfőn újabb szakemberek vizsgálták meg a baleset egyik sértettjét. Ismert, Stohl tavaly májusban részegen, illetve drog hatása alatt vezette autóját Fót környékén, majd áttért a szemközti sávba, ahol öszszeütközött két másik, szabályosan közlekedő kocsival. Utóbbi járművek utasai közül egy könnyű, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Stohlt a droghasználat miatt nem vonták felelősségre, mert az úgynevezett elterelést választotta.
Az eljárás egyik fontos kérdése, hogy maradandó fogyatékosságot szenvedett-e a baleset 78 éves súlyos sérültje, K. Pál. Az első fokon eljáró Budakörnyéki Bíróság az orvos szakértőre hivatkozva megállapította, hogy a férfi sérülése végleges, egyik lába rövidebb lett a gyógykezelése után. Stohl Andrást nem jogerősen két év négy hónap börtönbüntetéssel sújtották, a verdikt indokolásában elhangzott, hogy K. Pál nem képes dolgozni a balesete miatt. A védelem az említett szakértői vélemény számos hiányosságára hivatkozva újabb dokumentumokat készíttetett, ezek azonban nem támasztották alá a sértett maradandó fogyatékosságát. A szakemberek a bíróságon nem jutottak dűlőre az ügyben, a testület ezért újabb, harmadik szakvélemény beszerzését írta elő.
K. Pált hétfőn vizsgálták meg a Budapesti Orvosszakértői Intézetben (BOI), illetve a Honvédkórházban – tájékoztatta lapunkat Szabados György Dávid, a BOI igazgatója. A bíróság korábban engedélyezte, hogy az intézet szakkonzulenst kérjen fel, a kórház ezért vett részt az ügyben. A vizsgálat eredményét a BOI csak a bírósággal közli majd.
A történtek objektív megítélését segítheti elő az újabb vizsgálat eredménye, amely azért is fontos, mert lényegesen befolyásolhatja az amúgy is eltúlzott elsőfokú ítéletet – mondta lapunknak Ruttner György, Stohl védője. A sértettet – bár hozzátartozói állították, hogy fel sem tud kelni az eset óta – ismerősei rendszeresen látják dolgozni a kertjében, így nem valószínű, hogy maradandóan fogyatékos lett a baleset miatt. A férfi családja 12 millió forintos kártérítést követel a színésztől, aki az összegnek már csaknem a felét ki is fizette, illetve letétbe helyezte az eset sértettjeinek. Stohl András büntetőpere szeptemberben folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.