Vegyi üzemet ostromolt a tájfun

Hírösszefoglaló
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vegyianyag-gyárat védő tengeri gát teljes áttörésével fenyegetett helyi idő szerint hétfőn a Muifa tájfun Kína északkeleti részén – jelentette a távirati iroda. A lakosokat ezért a komplexum közeléből kitelepítették, míg körülbelül ezer katona és tűzoltó igyekezett lezárni a keletkezett rést. Az északkelet-kínai Talien (Dalian) kikötőváros partjait ostromló szélvihar helyenként húszméteres hullámokat gerjesztett. Amennyiben a tenger átszakítja a védőgátat, a tengervíz elérheti a mögötte lévő Fucsienhua (Fujianhua) vegyianyag-gyárat és az ott tárolt mérgező anyagokat. A Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című vezető pártlap internetes oldalán azt írta: a helyzet nagyon veszélyesre fordulhat, amennyiben nem sikerül megakadályozni, hogy a víz még nagyobb rést vájjon a gáton, ugyanakkor az állami televízió szerint a helyzetet sikerült ellenőrzés alá vonniuk a szakembereknek. A tévé felvételein látható volt, amint teherautók és földgyaluk felsorakoztak a gátnál, hogy sziklákat és homokot szórjanak le a megsérült szakasz védelmében.
Az esetleges vegyi szivárgás újabb problémát jelentene Liaoningnak. A tartomány turizmusának ugyanis sokat ártott, hogy nemrég két tengeri fúrótorony miatt is szennyeződtek a partjai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.