Volvókat vesz az AB

Öt használt Volvo gépkocsit, húsz számítógépet, irodabútorokat vásárol és az új munkatársak illetményét fizeti ki az Alkotmánybíróság (AB) hivatala abból a csaknem 270 millió forintos költségvetési kiegészítésből, amelyet múlt héten ítélt meg számára a kormány. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tegnap az idő rövidsége miatt mentesítette az AB-t a közbeszerzési eljárás alól.

Kulcsár Anna
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmánybírák számát az Országgyűlés júniusban emelte fel tizenegyről tizenötre, egyúttal a képviselőház öt új bírót választott meg. A szakemberek szeptember elsején foglalhatják el hivatalukat. Ahhoz, hogy ez zavartalanul megtörténhessen, szükséges a kormány 264,2 millió forintos pénzügyi támogatása és az is, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága felmentést adjon a közbeszerzési eljárás alól. Az Alkotmánybíróság főtitkára, Bitskey Botond lapunknak elmondta: az AB hivatalának előterjesztésére a nemzetbiztonsági bizottság – a törvény alapján – tegnap megadta a felmentést. Terveik szerint ezután szereznek be az új bírók számára öt használt Volvo gépkocsit, húsz számítógépet, s irodabútort is vásárolnak. Bitskey Botond hozzátette: az elkövetkező hetekben az AB székházában átalakítási munkák zajlanak. Az épület alkalmas ugyan 15 bíró elhelyezésére, de egyes termei eddig más funkciót töltöttek be. A főtitkártól megtudtuk azt is, hogy a költségek egy részét javadalmazásra fordítják. A bírák a jogszabály szerint miniszteri ellátmányban részesülnek, s három-három jogászt és egy titkárnőt alkalmazhatnak szakértői stábjukban.
Bitskey Botond megítélése szerint a nyári szünetben végeznek az előkészületekkel. Az új bírák hivatalba lépésük után vagyonbevallást nyújtanak be. A tizenöt tagú Alkotmánybíróság szeptember első felében megtarthatja első tejes ülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.