Zajrendeleteket kér a biztos

Szigorúbb fellépést sürget a közterületi rendezvényekkel szemben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor szerint nem engedhető meg, hogy a közterületen tartott rendezvények zaja sértse az egészséges környezethez való jogot. A túlzott zajjal szembeni fellépést az önkormányzatoknak helyi rendeletekben kellene garantálni.

Vass-Gabay Dorka
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelművé vált, hogy az egyedi visszásságok okai a jogi szabályozás gyengéi, illetve a szigorú ellenőrzés és hatósági fellépés hiánya – állapította meg Fülöp Sándor, aki átfogó vizsgálatban elemezte, megelőzhetők-e a fesztiválok és más rendezvények zavaró hatásai, miután azokkal kapcsolatosan 2008 és 2011 között számos panasz érkezett – adta hírül a távirati iroda. Az országgyűlési biztos véleménye szerint az egészséges környezethez való jog védelme, vagyis a túlzott mértékű zajjal szembeni fellépés az önkormányzatok dolga, érvényesítésére a helyi rendeletekben garanciákat kell kidolgozni, ugyanakkor a rendezvény szervezője visel felelősséget azért, hogy a rendezvény ne sértse a zajvédelmi előírásokat.
– Elfogadhatatlan, ha egy adott területen rendszeresen, rövid időközönként ismétlődve, éjszakába vagy akár hajnalba nyúlóan tartanak zenés programokat. Ez ugyanis lehetetlenné teszi a környéken lakók pihenését – hangsúlyozta a biztos. Hozzátette: a zaj állandósulása már az alapjog lényegi tartalmának sérelmét jelenti, ezért visszásságot eredményez az a szabályozás, illetve az a hatósági gyakorlat, amely erre lehetőséget ad.
Az áldatlan és rendezetlen állapotok tisztázására egyre több kerületben kötik rendelethez a zenés szabadtéri programokat a lakók nyugalma érdekében. A Sziget Fesztivállal korábban éveken keresztül hadban álló IV. kerület polgármestere elmondta: egy nagyvárosban meg kell találni a normális együttélés lehetőségét, mivel a pereskedés hosszú évekre nyúlik, és nem nyújt megoldást.
– Megválasztásomat követően épp ezért törekedtünk megegyezésre a Sziget Fesztivál szervezőivel, részükről Gerendai Károly vállalta, hogy további zajcsökkentő intézkedéseket vezetnek be a lakók nyugalmának érdekében, továbbá mérőpontokat helyeznek el, és az önkormányzattal közösen ellenőrzik a fesztivál ideje alatt a zajszintet – fogalmazott Wintermantel Zsolt. Hozzátette: a kerület által megtartott alkalmi rendezvényekkor mindig odafigyelnek, hogy legkésőbb 22 óráig vége legyen a programnak. – Ha e városrészben működő vendéglátó-ipari egység a rendeletben foglaltakat többször megsérti, az a nyitva tartás korlátozását vonja maga után – mondta a polgármester.
A közterületi rendezvények és azok jogszerűségének folyamatos ellenőrzése az országgyűlési biztos szerint is szükséges, jogsértés esetén pedig intézkedni kell, ami akár a rendezvény megtiltását is maga után vonhatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.