Zuhantak az indexek

Bár a tengerentúli piacok a pozitív tartományban kezdték a kereskedést, ez csak a nyugat-európai tőzsdéket tudta növekvőbe fordítani. A budapesti index 2,48 százalékot gyengült. A hatalmas kilengések közepette a legjobban a nagyok közül a Richter és az OTP állta a sarat. Az elemzők nem látják még a fordulat jeleit.

Munkatársunktól
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a pozitív tartományban kezdte a napot a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, ez hamar átfordult veszteségbe, a mutató pedig mélypontján csaknem benézett a 18 000 pontos szint alá. Később némiképp korrigált a BUX, így zárásra 18 638,62 ponton állt meg, ami az előző naphoz képest 2,48 százalékos, vagyis 473,80 pontos esésnek felelt meg. Emellé 31,7 milliárd forintos forgalom társult, ami az utóbbi hónapok átlagának majdnem kétszerese. Az amerikai piacok emelkedéssel indítottak magyar idő szerint délután háromkor. Ez elég volt ahhoz, hogy a nyugat-európai piacok végül kikerüljenek a negatív zónából, ám régiónkban a magyar parketthez hasonló eredmények születtek. Varsó 3,2, Moszkva 2,9, Prága pedig 2,6 százalékot gyengült.
– A körülményekhez képest mérsékeltnek nevezhető csökkenéssel zárt a BUX – fogalmazott Varga Zoltán, a Quaestor elemzője a távirati irodának. Hozzátette: jelentősen árnyalja a képet, hogy a svájci frank továbbra is a történelmi csúcs közelében tartózkodik az euróval szemben. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az erőteljes kilengéseket emelte ki: perceken belül egy-két százalékot is mozogtak az árfolyamok. A kereskedő továbbra is hasonlóan heves mozgásokra számít, szerinte a piacok nem mutatják a fordulat jeleit.
Az OTP viszonylag jól állta a sarat: árfolyama – amely napközben már mínusz 4 százalékot is jelzett – 1,5 százalékkal került lejjebb közel 18 milliárd forintos forgalomban. A Mol 4,4 százalékot zuhant, mialatt papírjai 7,7 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A Magyar Telekom 2,5 százalékkal gyengült. A Richter 0,6 százalékkal csúszott vissza, míg a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 4,9 százalékot rontott. A cég tegnap zárás után tette közzé második negyedéves eredményét, mely alulmúlta az elemzői várakozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.