Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

A betiltás hagyománya

Nem új keletű a francia történelemben, hogy egy valláshoz köthető ruhadarabot megpróbálnak betiltani, korábban a katolikus hitre utaló viselettel is ez volt a helyzet – mondta a Francia Intézetben tartott előadásában Jean Baubérot francia történész, vallásszociológus.

Balogh Roland
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem először van társadalmi vita Franciaországban egy-egy valláshoz köthető öltözékről, jelen esetben a mozlim nők fejkendőviseletének megtiltásáról, mondta Jean Baubérot. Az Ecole Pratique des Hautes Etudes történelem és szekularizációs szociológia karának tiszteletbeli elnöke szerint a francia állam és vallás teljes szétválasztását megteremtő, az egyes vallások állami támogatását megszüntető 1905-ös törvény – amely mind a mai napig alappillére a francia állam és az egyes vallások viszonyának – után például a reverenda viseletét annak hittérítő és politikai jellegére hivatkozva próbálták meg betiltani. Hasonló vita volt a közterületen megtartott vallási események, például a körmenetek esetében is, amit végül ugyancsak engedélyeztek.
A kutató szerint egyébként épp az 1905-ös törvény az, amely alapján a főleg az 1960–70-es évektől a francia gyarmatok leválása után megjelenő mozlim közösségek imahelyeket építhetnek országszerte. Mint Baubérot rámutatott, 1976-ban még százötven, 2001-ben 1555, míg idén már 2368 mozlim imahely működött Franciaországban. Mecsetből azonban csak 89 áll, de még mintegy száz építése van folyamatban. A mozlim kultúrkörből származó francia lakosság 20-25 százaléka – durva becslések alapján egy-két millió fő – az, aki gyakorolja vallását.
Az 1997–98 között a francia szocialisták 2007-es elnökjelöltje, Ségolene Royal tanácsadójaként is dolgozó kutató szerint a 2004-ben bevezetett, többek között a mozlim fejkendő – vagy a kipa, illetve a nagyméretű kereszt – viselését a közoktatásban megtiltó törvény közterületekre is kiterjesztő ötletét nem elsősorban a jelenleg kormányzó jobboldali UMP erőltette. Míg ugyanis a szélsőjobb és több szocialista politikus is támogatta, addig például Francois Fillon kormányfő kifejezetten ellenezte. Jean Baubérot ugyanakkor úgy véli, a 2012-es elnökválasztás közeledtével ez a kérdés ismét előtérbe kerülhet.
Kérdésünkre, hogy a jelenlegi helyzetet figyelembe véve előfordulhat-e olyan brutális és váratlan, a mozlimellenességből fakadó vérontás, mint amilyet Anders Behring Breivik követett el idén július 22-én Norvégiában, Jean Baubérot úgy válaszolt: „Remélem, nem, de nem tudhatjuk, sosem lehet kizárni, hogy valaki ilyesmit elkövet.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.