Amerikai harc Paksért

2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húsz, a budapesti amerikai nagykövetségről keltezett diplomáciai táviratot tett közzé a WikiLeaks oknyomozó portál. A 2006–2010 között készült táviratok többsége Magyarország külpolitikájával foglalkozik.
A korábbi amerikai nagykövetek, George Herbert Walker, April Foley és a jelenlegi misszióvezető, Eleni Tsakopoulos Kounalakis által jegyzett táviratokból kiderül, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány minden területen támogatta az amerikai külpolitikai elképzeléseket – legyen szó az iráni atomprogrammal vagy az Afganisztánnal kapcsolatos lépésekről –, és az Európai Unió közös álláspontjának kialakítását megvárva alkotott véleményt különböző kérdésekről.
Egy April Foley által aláírt, 2008. decemberi keltezésű távirat a paksi atomerőmű bővítésének kérdését elemzi. Foley azt írja, hogy Magyarország fontolgatja egy vagy két új reaktor építését a paksi atomerőmű területén, és a beruházás jelentős lehetőségeket kínálhat az amerikai cégek számára is. Az iratban emlékeztetnek arra, hogy orosz cégek dominálnak a magyar atomenergia-szektorban. Poós Miklós, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium volt főosztályvezető-helyettese az amerikai írás szerint biztosította a diplomáciai képviseletet arról, hogy nem a politika dönt majd a jövőbeli paksi tenderek eredményéről, ugyanakkor előnybe kerülhetnek az orosz cégek azáltal, hogy a már meglévő erőművet orosz technológia alapján építették. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője úgy vélte, a szocialista párt egyes képviselői amerikai cég győzelmében bíznak. Az üzenetet záró nagykövetségi kommentár szerint a magyar kormánynak biztosan szerepe lesz a tender végső eredményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.