Az ötödik cikkely

2011. 09. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi történik abban az esetben, ha egy török hajót Izrael megtámad a Földközi-tenger keleti részén? Vajon erre az esetre vonatkozik-e a NATO alapszerződésének 5. cikkelye, amely szerint „a felek egyetértenek abban, hogy amennyiben egyiküket vagy többüket Európában vagy Észak-Amerikában fegyveres támadás éri, az valamennyiük elleni támadásnak minősül”?
A kérdés már messze nem távoli feltevésen alapul, amióta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a hét végén kijelentette, Törökország minden óvintézkedést megtesz a Földközi-tenger keleti részén lévő hajóinak biztonságáért. Davutoglu ezt azután jelentette ki, hogy napvilágot látott egy ENSZ-jelentés, amely miközben elítélte a túlzott erő alkalmazását Izrael részéről, amikor másfél évvel ezelőtt izraeli kommandósok kilenc török állampolgárt öltek meg a tengeri blokád alá vont Gázai övezet felé segélyt szállító török Mavi Marmara hajón, a nemzetközi vizeken történt támadást jogszerűnek nevezte. Lapunk megkérdezte a brüsszeli NATO-központot, vajon amennyiben egy török hajót Izrael részéről fegyveres támadás ér, alkalmazzák-e automatikusan az ötödik cikkelyt. A szervezet sajtóosztályán Anthony White elmondta: ilyen esetben a NATO tanácsa azonnal összeül, és teljes egyetértés esetén lép csak automatikusan életbe az ötödik cikkely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.