Cseh városok rettegnek a cigányoktól

Felfegyverkeznek és házőrző kutyákat vásárolnak az észak-csehországi Rumburk város lakói, hogy megvédjék magukat a helyi cigányok támadásaitól – jelentette a Mladá fronta Dnes című napilap. Beszámolója szerint augusztus 20-án egy húszfős cigány csoport rátámadt hat fehér férfira, az egyik áldozat annyira megsebesült, hogy kórházba kellett szállítani.

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sértettek elmondták, hogy éppen az egyikük háza előtt dohányoztak, amikor a helyi szórakozóhelyről távozó romák elkezdtek kiabálni velük. A hat férfi a házba menekült, de a cigányok betörték az ajtót, és gumibotokkal kezdték el ütlegelni áldozataikat. Az egyik roma bevallása szerint társaival egyetemben ittas állapotban volt, a támadást csak heccből követték el. A rendőrség többek között rasszista indítékból elkövetett testi sértéssel vádolt meg két őrizetbe vett tettest.
A cseh napilap tudósítása szerint a város lakói régóta sürgetik a hatóságokat a probléma megoldására, de eddig nem tettek semmit. A helyiek panaszkodnak, hogy nem mernek a cigányok által lakott városrészekre menni vagy a megállóban a buszra várakozni, mert a romák azt is „elfoglalták”, noha a rendőrség térfigyelő kamerával figyelemmel kíséri az eseményeket. A szülők annyira aggódnak, hogy gyermekeiket egy pillanatra sem hagyják egyedül. Petr Necas miniszterelnök felkérte belügyminiszterét és az országos rendőrfőkapitányt, hogy a problémás körzetekben erősítsék meg a rendőri jelenlétet.
Egy év elején nyilvánosságra hozott cseh felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, a cigányok képtelenek az együttélésre. A kelet-csehországi Novy Bydzov kisvárosban februárban ötven helység polgármestere gyűlt össze, hogy a kormánynak címzett petícióban követelje: a megoldatlan romakérdés kapcsán nagyobb jogköröket kapjanak a szociális támogatások elosztásában. A cél az, hogy „az alkalmazkodásra képtelen személyek” ne élhessenek vissza e támogatásokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.