Dánia: lövöldözés egy mecsetnél

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lövések dördültek tegnap a koppenhágai mozlim kulturális intézet mecsete előtt, a dán főváros nyugati részében, a Vesterbro negyedben. Egy ember meghalt, legalább egy másik megsebesült. A lövések azután dördültek el, hogy a mecsetben vége lett a ramadánt lezáró imának, s több száz ember özönlött ki az épületből. Az incidensben érintettek etnikai hovatartozásáról nem közölt semmit a rendőrség. Szemtanúk szerint fiatalemberek két csoportja – feltehetőleg pakisztániak – szólalkozott össze. Mások arról számoltak be, hogy egy férfit egy autóba való beszállásra akartak rábírni, de ő ellenállt; ekkor egy másik ember elővett egy pisztolyt, és lövöldözni kezdett, majd elmenekült a helyszínről.
Ahogy számos nyugat- és észak-európai országban, úgy Dániában is egyre nagyobb a mozlimok aránya (az 5,5 millió lakosú országban 3,7 százalék a mozlimok aránya egy 2009-es amerikai jelentés szerint), ezzel együtt pedig állandó társadalmi és politikai vitatéma az iszlám vallás híveinek beilleszkedési nehézsége. Az amúgy is nehéz helyzetet nem könnyítette a Jyllands-Posten című napilap, amikor 2005-ben karikatúrákat jelentetett meg Mohamed prófétáról. A rajzok felháborodást váltottak ki számos arab országban, több helyen dán termékek bojkottjára szólítottak fel. Ennek következtében tovább erősödött a multikulturalizmust és a bevándorlást elutasító Dán Néppárt, amely 2001 óta kívülről támogatja a liberális–konzervatív kormánykoalíciót. A támogatásért cserébe a pártnak sikerült elérnie, hogy a kormány bevezesse Európa egyik legszigorúbb bevándorlási politikáját – ennek keretében sikerült csökkenteniük a dán állampolgárságot megszerezni kívánó külföldiek érdekházasságainak számát, illetve a bevándorlóknak járó segélyek mértékét. A Dán Néppárt nyomására állították vissza a nyáron a szúrópróbaszerű vámvizsgálatokat a Németországgal és Svédországgal közös határon. A szeptember 15-i parlamenti választások kimenetelét a gazdaság állapotának megítélése mellett minden bizonnyal a bevándorlás kérdése is befolyásolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.