Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fair kávé a képviselőknek

Egzisztenciájukat vesztett ugandai kávétermesztők helyzetére hívta fel tegnap a figyelmet a Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány. Tíz éve a hadsereg űzte el őket földjeikről, így azokat bérbe lehetett adni a német Neumann Kaffee Gruppe helyi leányvállalatának.

Wekerle Szabolcs
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délelőtt kilenc és tíz óra között, a hirtelen beköszöntött őszben hat pizsamás aktivista várta a Parlament előtt a plenáris ülésre érkező képviselőket, egy pohár fair trade, vagyis méltányosan forgalmazott kávéval kínálva őket. A látványos, ám meglehetősen kevés politikust odavonzó megmozdulással a Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány az élelemhez való jog érvényesüléséért küzdő szervezet, a FIAN (Foodfirst Information and Action Network) magyarországi partnereként a fejlődő országok máig folyó gazdasági kizsákmányolására kívánta felhívni a figyelmet. Az akció apropóját az úgynevezett Mubende-ügy tizedik évfordulója adta: 2001 augusztusában az ugandai hadsereg családok százait űzte el földjeikről, hogy azokat bérbe adhassák a német Neumann Kaffee Gruppe helyi leányvállalatának, amely ott alakította ki az ország első nagyüzemi kávéültetvényét. Az egzisztenciájukat vesztett károsultak máig nem részesültek semmiféle kárpótlásban.
– Ez az eset – mutatott rá Gábor Eszter, a Gaia alapítvány igazgatója –, kiválóan illusztrálja a nyugati világ hozzáállását. Égbekiáltó igazságtalanság, hogy a multinacionális cégek által értékesített kávé kilónkénti árából maguk a termelok mindössze egyszázaléknyit kapnak.
Az akcióban ugyancsak részt vevő Újszászi Györgyi, a Védegylet fair trade munkacsoportjának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy míg Angliában vagy épp Hollandiában az emberek 70 százaléka tudja, mi fán terem a fair trade, nálunk még viszonylag kevesen vannak tisztában a harmadik világbeli termelőknél több pénzt hagyó, a fenntartható fejlődést előmozdítani hivatott kereskedelmi partnerségi rendszer jelentőségével.
– Pedig ezek az alapelvek akár a hátrányos helyzetű magyar termelők megsegítésére is alkalmazhatóak lennének – tette hozzá. – Bízunk benne, hogy idén ősszel elindul valami ezen a területen, amelyen például Csehország jóval előrébb jár. Ott már sikerült megvalósítani, hogy kisebb régiók saját fogyasztói kosarakat állítsanak össze; az ezekben kínált termékek garantáltan helyben, hagyományos módszerekkel készülnek.
Aki méltányos kereskedelemből származó kávéra vágyik, tájékozódhat a www.fairvilag.hu honlapon, ahol felsorolják a fair trade termékeket árusító hazai üzleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.