Gyűrűzik az európai adósságválság

Váratlanul leértékelte Olaszország szuverén adósbesorolását a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő arra hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen a helyzeten a Silvio Berlusconi kormánya által tervezett reformok sem javítanak sokat.

Munkatársainktól
2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz miniszterelnök politikai hátterű támadásnak nevezte a leminősítést, amely egyébként a piacokat nem rengette meg. A római parlament által a múlt héten jóváhagyott megszorítócsomag szakértők szerint nem segít majd a gazdaság nehéz helyzetén. Egyes elemzők úgy vélik, jövőre az olasz gazdaság növekedése a 0,5 százalékot sem éri el, de vannak olyanok is, akik egyenesen gazdasági zsugorodást várnak a megszorító intézkedések hatásaként. Közben a Kathimerini című görög lap úgy értesült, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök népszavazást tartana Görögország euróövezeti tagságáról.
Kína feltételek nélkül támogatja az Európai Uniót a hitelválság leküzdésében, de hozzáállásáért „tiszteletet” szeretne cserébe – hangoztatta a kereskedelmi minisztérium szóvivője tegnap Pekingben. Sen Tan-jang szavainak ellentmond, hogy a Bank of China leállította devizacsere-ügyleteit néhány európai, elsősorban francia banknál az európai adósságproblémák miatt. Egyes források szerint mások mellett a nemrégiben leminősített Societe Generale-ról és a Credit Agricole-ról van szó.

Részletek a 8. és a 12.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.