Hazájában halálra ítélhetik az ezredest

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kadhafi ellen emberiesség elleni vagy háborús bűncselekmények miatt is bírósági eljárást lehet indítani – mondta lapunknak Hoffmann Tamás. A nemzetközi jogász emlékeztetett, hogy emberiesség elleni bűnök miatt elfogatóparancsot adott ki Kadhafi ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), amely elé az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta az ügyet. Az ICC előtt abban az esetben jelenne meg Kadhafi, ha Líbiában arra a következtetésre jutnának, hogy ügyében nem képesek eljárni, esetleg ha egy líbiai bírósági tárgyalás újabb harcokat provokálna ki az országban. Hoffmann Tamás szerint azonban a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy saját országában különleges törvényszék elé állítják a líbiai vezetőt, az eljárás során pedig nem csupán az elmúlt hónapok eseményei, hanem Kadhafi több évtizedes uralmának visszaélései, korrupciós ügyei is előkerülhetnek. A líbiaiak törekedni fognak arra, hogy a tárgyalás megfeleljen a nemzetközi jogi követelményeknek. Míg az afrikai országban halálra ítélhetik Kadhafit, ez Hágában nem történhetne meg. Elméletileg felmerülhetne a felkelők vagy a NATO felelőssége is polgári lakosok halála miatt, de gyakorlatilag ez nem valószínű – tette hozzá a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.