Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Jól vannak a megoperált sziámi ikrek

2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen választottak szét egy, a koponyájuknál összenőtt szudáni ikerpárt Londonban – jelentette be a gyermekek műtétjét finanszírozó Facing the Children segélyszervezet vasárnap. Az AFP beszámolója szerint Rital és Ritag Gabura tavaly szeptemberben, Kartúmban jött a világra, de egy a tízmillióhoz volt annak az esélye, hogy túléli a gyermekkort. A humanitárius szervezet segítségével az orvos szülők, a 31 éves Abdelmadzsid és a 27 éves Enasz Gabura idén áprilisban a brit fővárosba utazott, hogy a Great Ormond Street gyermekkórház neves sebészére, David Dunawayra és csapatára bízza az ikreket. Ritagnál akkor már a szívelégtelenség jelei mutatkoztak – a gyermekek agyszövete külön kifejlődött, de a vért Ritag testén keresztül kapta a testvére is –, ezért nem lehetett sokáig várni a beavatkozással. Májusban és júliusban a kislányok három előkészítő operáción estek át, végül augusztus 15-én szétválasztották őket. Eddig nem tapasztaltak mellékhatásokat, úgy tűnik, nem szenvedtek idegrendszeri károsodást. A kórházban töltött négy hónap alatt a legjobb agy- és idegsebészek, kardiológusok, radiológusok gondoskodtak a kicsikről, így mostanra mindketten megerősödtek, jókedvűek.
Nagyon hálásak az orvosoknak és a segélyszervezetnek, hogy egészséges gyermekeikkel hamarosan hazatérhetnek, közölték az ikrek szülei. Csodálatosak ezek a kislányok – nyilatkozta Sarah Driver-Jowitt, a segélyszervezet egyik vezetője. Elmondta: erőfeszítéseikért a legszebb köszönet az, hogy láthatják a mosolyukat és azt, ahogy szüleik kezében játszanak. David Dunaway sebész közölte, számos nehézséget kellett legyűrniük, óriási volt a felelősségük, mert igen csekély volt az esély arra, hogy az ikrek túlélik a műtétet. Hozzáfűzte: a Gaboura család nagyon bátran viselkedett ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.