Jósok és orvosok

Olvasónktól
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke tudja, mi lesz öt év múlva. Ebben alighanem ő az egyetlen az országban. Ezek szerint – ha ilyen jóstehetség – pályát tévesztett, jósnak kellett volna mennie és nem orvosnak. Legalább lenne az országnak egy jó képességű látnoka, a betegek is gyógyulnának, valamint a fiatal, friss diplomás orvosok sem lennének kitéve az ő megtévesztő nyilatkozatainak.
Papp Magor azzal téveszti meg a fiatal orvosokat, hogy elhallgatja azt a tényt, hogy a velük kötött ötéves szerződés csak az első lépés az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére. A kormány mindig csak annyit tud tenni, amit a költségvetés megenged. A kassza határozza meg, hogy mikor és mely területen rendezhetik az egészségügyi dolgozók bérét. Egyelőre nem lehet tudni, hogy öt év múlva a szakorvosok 110000 forintot fognak-e keresni vagy jóval többet, bár a rezidensszövetség elnöke ezt az összeget vizionálja előre. A kormány az egészségügy átalakítására programot dolgozott ki, és azt lépésről lépésre meg fogja valósítani, amelyben figyelembe veszi az elhivatottságból lett orvosok érdekeit. Igen, Papp Magor elfelejtette: arra tett esküt, hogy minden tudásával a betegek érdekeit szolgálja. A hazájáról nem is szólva. Jó lenne, ha minél több fiatal orvos a saját honfitársait, szüleit szeretné elsősorban gyógyítani, és nem idegeneket más országban. Még akkor is, ha a szomszéd kertje mindig zöldebb.

Veér Gyula
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.