Kocsis István Gyurcsányékra vallott

Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezetője Gyurcsány Ferencre, Szilvásy Györgyre és Kóka Jánosra tett terhelő vallomást – értesült lapunk. Az MVM hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgatója szerint az állami cégnél nem ő, hanem az ellene fellépők okoztak több száz milliárdos vagyoni hátrányt.

2011. 09. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány-kormány vezető tagjait nevezte meg a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél okozott kár felelőseiként Kocsis István. Mint azt megtudtuk, a BKV vezérigazgatója abban a tizenkilenc oldalas nyilatkozatban tett terhelő vallomást Gyurcsány Ferenc exkormányfőre, Szilvásy György volt titokminiszterre és Kóka János egykori gazdasági miniszterre, amelyet múlt szerdai gyanúsítotti kihallgatásakor adott át a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozóinak. Emlékezetes, az NNI azért gyanúsította meg hűtlen kezelés elkövetésével Kocsist, mert a hatóság szerint az évente közel ezermilliárdos forgalmat lebonyolító vállalat vezetőjeként 2007–2008-ban különböző cégekkel több megállapodást kötött, amelyek az állami társaságnak milliárdos veszteséget okoztak, és amelyekhez az MVM igazgatósága nem járult hozzá.

*

A rendőrség Molnár Lászlót, az MVM volt vezérigazgató-helyettesét és Varga-Sabján Lászlót, az állami társaság egyik leányvállalata, a Horvátországban bejegyzett Niker d.o.o. igazgatóját és Szász Andrást, Kocsis tanácsadóját is gyanúsítottként hallgatta ki.
Az NNI szerint Kocsis István 2007 januárjában az MVM nevében befektetési és vagyonkezelői keretszerződést írt alá a ciprusi érdekeltségű, egyébként Szász Andráshoz köthető Aquifex Ltd.-vel. A Népszabadság úgy tudja, a vállalkozás az állami cég számára előnytelen megállapodás következtében 6,5 millió euró értékű portfólióhoz (ez körülbelül 1,748 milliárd forint) jutott hozzá mindössze 1,3 millió euróért. A rendőrség szerint ezen szerződés aláírásával Kocsis bűncselekményt követett el, mert az MVM vagyonát megfelelő biztosíték kikötése nélkül adta át kezelésre. Egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrány érhette az MVM-et a kizárólagos tulajdonában lévő Niker d.o.o. nevű horvátországi céggel kötött kölcsönszerződés miatt is. A kölcsönből a Niker 25 évre haszonbérbe vette 3,353 millió euróért a brit székhelyű, szintén Szász Andráshoz kötött Jadran Invesments Ltd.-től a Hotel Bili Kament és további négy ingatlant. Az MVM fizetett, a rendőrség szerint azonban az állami cég ismét biztosíték kikötése nélkül szerződött. A Népszabadság értesülései szerint a Kocsisnak felrótt ügyletek között található egy 2008 februárjában aláírt kölcsönszerződés a milánói székhelyű Decotra S.R.L. céggel is. Ennek – egyelőre úgy tűnik – nincs köze Szászhoz, az MVM-et viszont 531 milliós kár érte. A vállalat állítólag anélkül folyósított hitelt, hogy a visszafizetési garanciákkal minden rendben lett volna: a biztosítékként felajánlott ingatlanok a szerződéskötéskor nem az adós tulajdonát képezték, illetve már különböző módon és mértékben terheltek voltak.
Ismert, Kocsis a meggyanúsítását követően sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentette, meggyőződése, hogy a nyomozó hatóság vizsgálata igazolni fogja ártatlanságát. Leszögezte azt is, hogy a nyomozók kérdéseire a közeljövőben részletesen és mindenre kiterjedően válaszol, a keletkezett vagyoni hátrányért ténylegesen felelős személyek felderítésében együttműködik és minden segítséget megad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.