Maradt a három isztambuli kvóta

2011. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Követve a birkózók isztambuli olimpiai kvalifikációs világbajnokságát, a hét végi program előtt kétharmad részben már számvetést készíthettünk, hiszen csak a szabadfogásúak küzdelmei maradtak. Kötöttfogásban Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120) az 5. helyével, a nőknél Sastin Marianna (63) az ezüstérmével szerzett londoni kvótát, s ez némileg a várakozás alatt maradt. Két Európa-bajnokunkat, Lőrincz Tamást (66) és Bácsi Pétert (74) egyaránt egy győzelem választotta el a kvótától, a 7., illetve a 8. helyen végeztek, az első hatba kellett volna kerülniük a londoni repülőjegyhez.
Szabadfogásban szombaton Kiss Gergely (96) sorsa is pechesen alakult. Egy nyert mérkőzés után kikapott a világbajnok iráni Jazdanitől, de mivel legyőzője bejutott a döntőbe, a vigaszág új
esélyt adott. Kiss itt spanyol riválisán könnyen túllépett, immár kvótáért csatázva a tavaly vb-3. fehérorosz Sejkovval azonban nem bírt (0-3, 0-3), és az amúgy dicséretes, de most semmit sem érő 8. helyen kötött ki. Veréb István (84) nagy meccset vívott a regnáló világbajnok bolgár Ganevvel, az első menetet megnyerte 7:5-re, ám a másodikat 1:0-ra, a harmadikat 2:0-ra elbukta, s mivel a címvédő nem lett finalista, versenyzőnk nem folytathatta.
A záró napi programban Hatos Gábor (74) rögtön rangadót vívott, ugyanis tavaly éppen azzal a kazah Sapijevvel együtt állt a vb-dobogó harmadik fokán, akivel most elsőre összeakadt. Pontot érő akció nélküli tusakodás közepette a golyóhúzásban mindkétszer Sapijev volt a kedvezményezett, ő foghatta meg Hatos lábát, és élt is a sors adta lehetőséggel (0-1, 0-1). A tavalyi vb-n 5., ebben az évben Eb-3. Ligeti Dániel (120) a hozzá hasonlóan idei Eb-bronzérmes azeri Magomedovval találkozott, és szoros meccsen vitatható ítéletekkel kapott ki (3-6, 2-3). Az első menetben a zsűri videózás után már megítélt pontokat vett el versenyzőnktől. Wöller Gergő (66) ecuadori riválisát könnyedén kipipálta, az idei Európa-bajnok azeri Haszanov viszont már túlságosan kemény diónak bizonyult (0-1, 0-1). Fokozva bánatunkat, Sapijev, Magomedov és Haszanov sem lett finalista, előbbi kettő az elődöntőben maradt alul, így mi is sokat vesztettünk, a vigaszágon sem lelhettünk vigaszra.
Jövőre az európai (és a többi kontinentális) kvalifikációs tornáról súlycsoportonként az első két helyezett kvalifikálja magát, s még két világkvalifikációs versenyt rendeznek. Az elsőről kategóriánként a férfiaknál az első három, a nőknél az első kettő szerez kvótát, a második viadalról pedig mindkét nemnél minden súlycsoportban az első kettő jut ki Londonba. Ám a nagy fogyasztóknak, akik 7-8 kilót adnak le, jelentős probléma, hogy a három versenyt tavasszal három egymást követő hétvégén rendezik Bulgáriában, Kínában és Finnországban. Így aztán üdvös lenne minél előbb célba érni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.