Ritka pontyfajtát lopnak Belgiumban

Pánikba estek a belga haltenyésztők, mert egy igen drága, a gyűjtők által keresett díszes pontyfajtát, a koi pontyot egyre nagyobb számban lopják. A rendőrség eddig meglehetősen tehetetlen a kizárólag az ország északi területén – Flandriában – tenyésztett halak lopása ügyében.

2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koi ponty a közönséges ponty sokszínű mutánsa: vörös, fehér, sárga vagy fekete pikkelye miatt gyönyörűnek tartják. Egy-egy ilyen hal 15 kilogrammot is nyomhat. A belga sajtóban is „a tenyésztavak királyának” nevezik. Ára darabonként akár az ötvenezer eurót is elérheti.
A tolvajok annyira elszemtelenedtek, hogy esetenként akár félszáz koi pontyot is „lehalásznak”. Nem egy japán vendéglő akváriumában is láthatók, és tőlük nem kérnek személyazonossági, illetőleg eredetigazolványt.
Az Antwerpen mellett fekvő Nippon Koi Garden igazgatója a belga közszolgálati televíziónak kifejtette véleményét, hogy a hallopás elszaporodását a gazdasági válság okozta. Tőlük is már sok koi pontyot loptak, s a feketepiacon kereskednek velük.
A tolvajlást általában amatőrök megrendelésére követik el a bűnbandák. A biztosítás sem jelent megoldást, ugyanis azért olykor a halak árának negyedét is elkérik. Egy átlag koi ponty ára csaknem ezer euró.
A tulajdonosok érzelmileg esetenként rendkívül erősen kötődnek a koi pontyokhoz, mint a Gent városa melletti Paradise of Japanese Koi nevet viselő bolt tulajdonosnőjének apósa, aki szívszélhűdést kapott, amikor meglátta, hogy egy több mint egyméteres koi pontyot elloptak tőlük. Azóta boltját a bankokban használatos biztonsági és riasztórendszerrel figyelteti.
A lopást a hal megsínyli, ugyanis rendkívül tiszta vízre és stresszmentes életmódra van szüksége, amit a tolvajok átmeneti időre sem tudnak biztosítani. A rajtakapott tolvajok akár tíz év börtönt is kaphatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.