Színről színre az élet

A magyar dráma napját minden évben szeptember 21-én ünneplik a magyar teátrumok, ma többek között nyilvános próbával, felolvasószínházzal, kiállítással. A Helikon Kiadó jóvoltából pedig ma jelent meg Az ember tragédiája című werkkönyv, amely a Vidnyánszky Attila rendezésében, idén júliusban a Szegedi Szabadtéri Játékokon színre vitt előadás születését mutatja be.

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója 1883-ban e napon volt a Nemzeti Színházban. Ennek emlékére a magyar dráma napját 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik a magyar teátrumok. A Helikon Kiadó jóvoltából pedig megjelent Az ember tragédiája című kötet, amely a Vidnyánszky Attila rendezésében, idén júliusban a Szegedi Szabadtéri Játékokon színre vitt előadás születését mutatja be, Bócsi Krisztián fotográfiáival, Bérczes László rendező interjúival.
A werkkönyvet tegnap mutatták be a Bárka Színházban, ahol a szegedi előadás próbafolyamata elkezdődött. – A jó fotográfus alapvetése az alázat, a térre való érzékenység, a tapintat, az alkalmazkodás, valamint a tudatosság, hogy egy-egy kulcsjelenetet miként és honnan mutat be – Korniss Péter fotóművész ekként méltatta Bócsi Krisztián fotográfiáit a könyvbemutatón. Ónodi Eszter színművész arról beszélt, bár Madách Évája nem volt szerepálma, a szegedi színpadnak és Vidnyánszky személyének köszönheti az előadást, amelynek egyik csavarja, hogy Éva valószínűleg már a darab elején áldott állapotban van. – A Lucifer által felfestett történelmet Éva zökkenti helyre, aki a kulcs, a titkok hordozója – tette hozzá Vidnyánszky Attila.
A szegedi előadást ma este kilenckor, az előadás születését bemutató werkfilmet vasárnap délután háromkor vetíti a Duna Televízió. Bócsi Krisztián fotográfiáiból ma este hatkor nyílik kiállítás a Debreceni Csokonai Színházban.

Drámára hangolva. A magyar dráma napja alkalmából a Kecskeméti Katona József Színházban a Bánk bán újszerű feldolgozását mutatják be Bagó Bertalan rendezésében. Katona József művének veretes szövegét Szabó Borbála formálta maivá Cseke Péter igazgató felkérésére. A Debreceni Művelődési Központban Csillag, mely felfelé hull címmel Karika Rozália irodalmi estjével ünneplik a magyar dráma napját. A Miskolci Nemzeti Színházban Az arany ára és a Túl a Maszat-hegyen című előadás nyilvános próbájára, valamint kulisszajárásra várják az érdeklődőket ma délután.
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben ebből az alkalomból nyílik meg ma délután ötkor a Kiss Manyi centenáriumi vándorkiállítás, a színésznő idén lenne százéves. A november 10-ig látogatható tárlatot Csűrös Karola érdemes művész nyitja meg. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Németh Ákos Kövérek klubja című drámájának felolvasó-színházi előadását mutatja be, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Lovassy Cseh Tamás Vale-búcsú című színművét mutatja be, szintén felolvasó-színházi előadásként ezen a napon. (M. S.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.