Szokatlan per olasz kutatók ellen

2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel, testi sértéssel és bűncselekményben való együttműködéssel vádolnak Olaszországban hét földrengéskutatót és szakértőt, akik az ügyészség szerint nem jelezték előre a 2009. áprilisi pusztító erejű földmozgást és bagatellizálták annak várható hatásait – jelentette az Asca hírügynökség. A most perbe fogottak akkoriban az úgynevezett nagy veszélyek bizottságának tagjai voltak. Néhány nappal a katasztrófa előtt az országos polgári védelem vezetője felkérte őket, hogy értékeljék az akkor már hónapok óta tartó kisebb földmozgásokat. A szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a nagy erejű földrengéseket jelenleg lehetetlen előre jelezni. Ugyanakkor javasolták, hogy tegyék biztonságosabbá az épületeket.
Mint arról beszámoltunk, 2009. április 6-án a Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a közép-olaszországi, hetvenezres lélekszámú L’Aquilát és térségét. A katasztrófában 309 ember vesztette életét, több tízezren földönfutókká váltak. Körülbelül tízezer épület összedőlt, köztük az alig néhány évvel korábban felhúzott San Salvatore kórház és a kollégium.
A földrengést megelőző hónapokban Abruzzo tartományban legalább száz kisebb erejű földmozgást észleltek, Giampaolo Giuliani, a Gran Sasso laboratórium kutatója akkor pusztító erejű földrengést jósolt. A katasztrófa előtt alig néhány nappal a polgári védelem feljelentése alapján pánikkeltés miatt indult eljárás ellene. Az ügyészség vizsgálata később kiderítette, hogy a megsemmisült épületek közül több száz esetében súlyos építési, tervezési és dokumentációs hibákat követtek el.
A védelem álláspontja szerint értelmetlen a vád, mivel a földrengéseket nem lehet előre jelezni. Hasonlóan vélekedik 5200 külföldi kutató is, akik olasz kollégáikat támogató petíciót írtak alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.