Táviratok az SZDSZ-ről és Őszödről

Gyurcsány Ferenc 2006 novemberében arra utasította akkori gazdasági miniszterét, Kóka Jánost, hogy ne erőltesse tovább az átláthatóságot az autópálya-építések alkufolyamataiban – ezt maga Kóka János mondta el az akkori amerikai nagykövetnek, April Foleynak a WikiLeaks által közzétett egyik amerikai diplomáciai távirat szerint.

2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc kormánya ekkor már saját politikai túlélésével volt elfoglalva, ebben a helyzetben az akkori miniszterelnöknek égető szüksége volt az SZDSZ politikai támogatására, ezért Gyurcsány fegyverszünetet kért Kóka Jánostól – olvasható a dokumentumban. Egy 2006 decemberi távirat szerint Kuncze Gábor, az SZDSZ akkori elnöke ironikusnak, de szükségesnek nevezte a „kommunistaellenes” SZDSZ és a kommunista utódpárt, az MSZP koalícióját, mondván, mással nem tudnak szövetségre lépni.
Az őszödi beszéd kiszivárgása utáni napokban Gyurcsány beszédet tartott a Budapestre akkreditált nagyköveteknek, amelyben bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az 1956-os magyar forradalom kitörésének 50. évfordulójának napjára visszaállítják a rendet az utcákon. Ebben az időszakban April Foley súlyát vesztett politikusnak tartotta Orbán Viktort, a közelgő önkormányzati választásokról – ahol a Fidesz elsöprő győzelmet aratott – pedig azt írta: nem biztos a Fidesz győzelme, hiszen a bizonytalan szavazókat jobban sérthette az ellenzéki párt agresszív fellépése, mint az a tény, hogy hazudott Gyurcsány. Két távirat is foglalkozik azzal, hogy Orbán sem különb Gyurcsánynál, hisz a 2006-os kampányban diplomatáknak azt mondta: „ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok”.
– Az amerikai szórakoztatóipar újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni – reagált tegnap a WikiLeaks-iratok közzétételével kapcsolatban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
Továbbiak az Mno.hu-n

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.