Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Van kiút – Ivancsuk újra világbajnokjelölt

2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Szvidler győzelmével ért véget hétfőn a kieséses rendszerű sakk Világkupa, ám a királyi játék rajongói nem csupán Hanti-Manszijszkban, szerte a világon elsősorban a bronzmeccs nyertesét, Vaszilij Ivancsukot ünneplik, aki húsz év után avanzsált ismét világbajnokjelöltté.
A negyvenkét éves zsenik mindig gyanúsak, hiszen mire elérik ezt a kort, a hétköznapi tehetségek is letesznek valamit az asztalra. A sakkban, ahol ma már a tizenéves világklasszisok sem keltenek feltűnést, ez különösen igaz. Ivancsuk – sakkberkekben csak Csuki – azonban vitathatatlanul zseni. Negyvenkét évesen is. Sőt, különleges kreativitása most, a sakk számítógépes korszakában tűnik ki csak igazán. A nagymesterek közül talán ő kísérletezik a legtöbbet megnyitási újításokkal, amelyekre gyakorta nem a gép segítségével, még csak nem is a sakkasztal mellett, hanem séta közben egy-egy problémán töprengve bukkan rá.
Játékfelfogása alapján újra és újra igazat adhatunk a korábbi világbajnoknak, Mihail Botvinniknek, aki a sakkot sport, tudomány és művészet egységeként jellemezte.
Az ukrán kiválóság tudása és stílusa mellett annak is köszönheti a népszerűségét, hogy rengeteget játszik. A világranglista első tíz-húsz nagymestere közül a legtöbbet. S nem csupán a szuperversenyeken, Élő-pontszámát szorgosan gyűjtögetve, hanem alacsonyabb rangú tornákon is. Megannyi pályatársával ellentétben túl a negyvenen sem csömörlött meg a sakkozástól, megszállottan szereti a játékot. Két éve, amikor váratlanul már a második fordulóban búcsúzott az előző kiesés Vk-tól, keserűségében ugyan bejelentette visszavonulását, mondván, nem látja a kiutat a reménytelen helyzetből, ám négy napig bírta sakk nélkül.
És hogy ez a különleges elme miért csupán másodszorra vívta ki a jogot arra, hogy harcba szálljon a világbajnoki címért? Nos, Ivancsuk idegei nem mindig bírják a versenysakkal járó feszültséget. Beteljesíti azt a sztereotípiát, amit a sakkozókhoz társítunk. Briliáns elme, aki olykor az őrület határán táncol. A csodálatos megoldások mellett fatális elnézések tarkítják a pályáját. A legfrissebb példát a most véget ért verseny elődöntőjében szolgáltatta erre. A Griscsuk elleni ráadás negyedik rapid játszmájában nem csupán a nagymesterek szintjén agyonnyert állásban két lépésen belül előbb a futóját, majd a bástyáját tette ütésbe. Kilenc éve még a FIDE vb-címe volt a tét a kiesés rendszerű tornán, ám miután az elődöntőben kiütötte a jelenlegi világbajnokot, az indiai Viswanathan Anandot, a döntőben hibázott az akkor még csupán tizennyolc éves Ponomarjovval szemben. Egy évvel azelőtt, amikor már a második fordulóban kiesett, mérgében elhajította a székét. A 2008-as drezdai sakkolimpia utolsó fordulója után, amikor Ukrajna váratlan, 3,5-0,5-ös vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól, s így lemaradt a dobogóról, őrjöngése közepette akkorát rúgott egy betonoszlopba, hogy a szemtanúk azt hitték, kórházban végzi. Ha éppen olyan a hangulata, akkor viszont a bankettek hangulatfelelőse, néhány kupica vodka legurítása után ukrán népdalokkal szórakoztatja a jelenlevőket. Anand így jellemezte egy interjúban: „Az egyik nap édestestvéredként támogat, a másik nap átnéz rajtad, s meg sem ismer.” Több nyelven beszél, néhány éve a törököt is elsajátította. Ugyanakkor az is megesett vele, hogy hónapokon keresztül képtelen volt elszakadni a tucat-tévésorozatoktól; Tatyjana napja és a Múlt nélküli nő töltötte ki a mindennapjait… Személyiségébe persze az intelligens emberekre jellemző éleslátás is belefér. „A sakkozók kínosan ügyelnek arra, nehogy felfedjék a gyengeségeiket egymás előtt, ezért nem is köttetnek szoros barátságok közöttük. Ez a magatartás a magánéletemben azonban sok fájdalmat okozott, amin igyekszem változtatni. Többet kell beszélgetnem az emberekkel” – árulta el.
Sokan úgy tartják, Fischer óta a sakk legeredetibb figurája. S hogy az elvesztett elődöntő után talpra állt, azt mutatja, mégis van kiút. Sőt talán még feljebb vezető is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.