WikiLeaks: hazánk balliberális szemmel

2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főleg balliberális, az MSZP-hez, az SZDSZ-hez és az MDF-hez kötődő kutatóintézetek, politológusok elemzéseire, értékeléseire volt kíváncsi a budapesti amerikai nagykövetség a 2006– 2010 közötti időszakban – ez derül ki a WikiLeaks által közzétett bizalmas amerikai diplomáciai táviratokból. Az iratokból kitűnik, hogy az amerikaiak a Political Capital, a Progresszív Intézet és a Demos munkatársainak beszámolói alapján tájékozódtak a magyarországi belpolitikai helyzetről. A leggyakrabban – tizenkét táviratban – Szabados Krisztiánnak, a Political Capital elemzőjének, az SZDSZ korábbi sajtófőnökének a neve szerepel a dokumentumokban; őt gyakran független, centrista politológusként tüntetik fel ezekben az iratokban. Szabados 2007 márciusában arról beszélt, hogy Orbán Viktor radikalizálja a Fideszt, és populista retorikát folytat. 2008 márciusában, a szociális népszavazás után az elemző aggodalmának adott hangot, hogy a referendum eredménye miatt Magyarország kevésbé lesz vonzó a külföldi befektetőknek. Fél évvel később pedig úgy értékelt, hogy a szélsőjobboldal erősödése a legnagyobb veszély, ami Magyarországra leselkedik. A baloldali Progresszív Intézet vezetőjének, Magyar Kornéliának a neve öt alkalommal, a Demos Magyarország Alapítvány, illetve annak elnöke, Dessewffy Tibor – Gyurcsány Ferenc volt tanácsadója – négyszer szerepel a táviratokban. A jobboldali pártokhoz közel álló Nézőpont Intézetet mindössze egyszer, a Századvég Alapítványt kétszer idézik, míg Stumpf István – elemzőként – ugyan hét alkalommal szerepel, de legtöbbször csak egy-egy rövid idézettel.
Az Origó által feltárt iratokból kiderül az is, hogy Gyurcsány Ferenc közép-ázsiai gázkörútját feltűnősködésnek látták európai uniós tisztviselők.
Továbbiak az MNO.hu-n

Szlovák megtorlás. A Megtorlás Mozgalom nevű csoport új projektet indított el November 17. hadművelet néven – a WikiLeaks szlovák változatát akarják létrehozni. A mozgalom várja a politikusok, köztisztviselők, valamint befolyásos cégek vezetőinek 1989 novembere után elkövetett jogszerűtlen tevékenységeiről szóló anyagokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.