Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Bérajánlás, minimálbér: higgadt fogadtatás

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete az ország gazdasági helyzetére való tekintettel tudomásul veszi, hogy jövőre csak a jövedelmek nettó értékének megtartását kínálja a kormány a közszolgálatban. Azt azonban tisztázni szeretnék, a kabinet tervez-e leépítéseket. Közben folytatódott az egyeztetés az új munka törvénykönyvéről a kormány, munkaadói és munkavállalói szervezetek között.

Bákonyi Ádám
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilván többet szeretnénk, de az ország gazdasági helyzetére való tekintettel tudomásul vesszük – mondta lapunknak Fehér József arról, hogy a kormány a közszférában jövőre nem tervez illetményemelést, hanem a már idén is alkalmazott kompenzációs rendszerrel garantálná, hogy senkinek se csökkenjen a nettó jövedelme. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára ugyanakkor kiemelte: a kabinetnek mielőbb tisztáznia kellene, hogy a közszolgálatban milyen foglalkoztatáspolitikai lépéseket tervez. A híresztelések ugyanis ötezertől harmincezer főig terjedő elbocsátásokról is szólnak. Fehér József üdvözölte, hogy a minimálbér 78 ezerről 92 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 94 ezerről 108 ezer forintra nőne jövőre, bár a lépés szerinte elsősorban a versenyszféra munkavállalóinak kedvez. A közszolgálati illetményeket ugyanis 2006 óta nem emelték, így a legkisebb bér és a garantált bérminimum gyakorlatilag az illetménytábla felét „hatályon kívül helyezi”. Az MKKSZ kezdeményezi az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását a kormányzati tervek részletes megtárgyalására, illetve, hogy egy igényüknek érvényt szerezzenek. A már idén is alkalmazott kompenzációs rendszer ugyanis az alacsony keresetű közszolgálati dolgozóknál a gyerekkedvezményt is beleszámította a nettó keresetekbe, az MKKSZ ezért azt szeretné elérni, hogy jövőre ezt a kedvezményt ne „mossák össze” a bérekkel.
A versenyszférában működő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a bérek nettó nominális értékének megőrzéséhez 92 520 forintos minimálbért vár, a garantált bérminimumra tett javaslatot ugyanakkor elfogadhatónak tartja. A baloldali konföderáció számára a versenyszférára vonatkozó ötszázalékos béremelés elfogadható, hiszen négy százalék körül infláció mellett ez reálbér-növekedést jelent. Az viszont szerintük kérdéses, hogy a nem kötelező bérelemeknél hogyan kompenzálják azokat, akiknek az adójóváírás megszüntetése keresetcsökkenést okoz.
Közben folytatódott az egyeztetés az új munka törvénykönyvéről. A szakszervezetek kiemelték: a munkáltatókkal azonos állásponton voltak abban, hogy érdekük az erős szakszervezetek léte, nem azok gyengítése, ahogyan az eredetileg szerepelt a tervben. A munkaadók ugyanakkor az esetben támogatják a szakszervezeti tisztségviselők védettségének megőrzését, ha a számuk jelentősen csökken, s ha a fel nem használt szakszervezeti munkaidő-kedvezményt pénzben nem lehet megváltani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.