Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egyházi kampány a metrótól a világhálóig

Októberben ismét népszámlálás lesz Magyarországon. Jövő keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit a számlálóbiztosok a lakosok címére. Az egyházak is lázas kampányt folytatnak, hiszen a korábbi gyakorlattal ellentétben a mostani népszámlálás során nemzetiségi, nyelvi kötődésükről, vallási, kulturális gyökereikről is szabadon nyilatkozhatnak az állampolgárok.

Tarics Péter
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszámlálás – amely összesen 19 milliárd forintba kerül majd – október elsején kezdődik, a negyvenezer számlálóbiztos egy hónapon keresztül keresi majd fel az embereket otthonaikban. A személyi kérdőív kitér majd az etnikai és a vallási hovatartozásra is.
A Magyar Katolikus Egyház a tömegközlekedési eszközökön elhelyezett plakátokkal szeretné elérni, hogy az idei népszámláláskor minél többen vallják magukat katolikusnak. „Népszámláláskor valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!” – hirdeti a plakát, amely a budapesti metróvonalakon több helyen is látható. A legutolsó népszámláláskor, 2001-ben öt és fél millióan jelölték be, hogy a katolikus felekezethez tartoznak. – A tízévenkénti felmérés a társadalom mélyebb megismerésén és feltérképezésén túl a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a szociális és a kulturális fejlesztések tervezésekor is alapul szolgál. Éppen ezért a társadalom jövője szempontjából is fontos, hogy megvallja a katolikus egyházhoz való tartozását. Jézus mondja: „Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt” – írja Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke felhívásában.
A Magyarországi Református Egyház (MRE) templomi körlevéllel, szóróanyaggal, belső terjesztésű, egyszerű plakáttal, illetve honlappal készül az októberi népszámlálásra. „Kezdje a végén!” – ez a reformátusok jelszava, amivel arra utalnak, hogy a kérdőív utolsó oldalának legalján szerepel a vallási hovatartozást firtató kérdés. – A népszámlálás intézményének elsődleges célja a számunkra, ahogy az egész társadalom és az állam számára is, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk a magukat reformátusnak érző emberek számáról, területi eloszlásáról, életkörülményeiről – nyilatkozta lapunknak Bölcskei Gusztáv református püspök, majd hozzátette: ebből a szempontból nem tartják szerencsésnek, hogy a mostani összeírás során nem kötelező a válaszadás, mert ez nagyban torzítja majd az eredményt, hiszen sokan valószínűleg megspórolják majd azt az időt, és kihagyják a személyi kérdőív utolsó oldalát. A református egyháznak nincs médiakampánya, vásárolt hirdetésekben nem népszerűsítik a református kötődést. Ugyanakkor komolyan veszik mottójukat: Mindenki számít! – ezért mozgósító kampányuk során a gyülekezetekre, illetve a református intézményekre támaszkodnak.
A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa arra bátorít minden Magyarországon élő evangélikus hívőt, hogy éljen a népszámlálás adta lehetőséggel, és vállalja evangélikus identitását. – A népszámlálásból megtudhatjuk, hogy hazánk polgárainak hol vannak a spirituális gyökerei, ki honnan táplálkozik – nyilatkozta lapunknak Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. – A mi egyházunk hagyományosan három-nemzetiségű, hiszen a németek és a szlovákok huszadik századi kitelepítése a többi felekezetnél lényegesen érzékenyebben érintette az evangélikus egyházat. Egyidejűleg szorongás és reménység az evangélikusok számára, hogy milyen eredménynyel zárul a népszámlálás – mondta. Mint fogalmazott, szorongás azért, mert esetleg kevesebben lehetnek, mint korábban, reménység pedig a tekintetben, hogy az egyszázalékos befizetők száma mintegy tíz százalékkal nőtt, bár az összeg kisebb a korábbinál. Az evangélikus egyház vezetősége arra kérte a lelkészeket, presbitereket, hogy hívják fel a templomba járók figyelmét a vallási kérdés megválaszolásának fontosságára.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Én is magyar zsidó vagyok elnevezéssel indított kampányt. – A népszámlálás tétje az, hogy megismerjük a valós állapotot Magyarországon – nyilatkozta lapunknak Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Kijelentette: a zsidóság számára természetesen az a tét, hogy közülük minél többen nyíltan vállalják a zsidó vallásukat. A kampányuk legnagyobb része a világhálón folyik. A Mazsihisz ellenzi, hogy törvényi szinten nemzetiséggé nyilvánítsák a zsidóságot. – Nem szeretnénk, ha a zsidóság közjogi helyzete megváltozna Magyarországon – mondta Feldmájer Péter, hozzátéve: a magyar zsidóság túlnyomó többsége a magyar nemzethez tartozónak, magyar nemzetiségűnek tartja magát, akinek a vallása zsidó. A Mazsihisz elnöke ugyanakkor arra bátorítja az érintetteket, hogy ha úgy szeretnék, a népszámláláskor nemzetiségiként is vállalják zsidó identitásukat, mert egy demokráciában mindenki úgy élheti meg a zsidóságát, ahogy szeretné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.