Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Elkerülhetetlen száguldás a botrányba

Botrányba fulladhat egy fővárosi panelház felújítása, mert a lakók állami támogatásban bízva adták áldásukat a munkálatokra. Előfordulhat azonban, hogy mégis az ingatlantulajdonosok fizetik meg a teljes felújítást. A lakók költségei akár több százezer forinttal is megnövekedhetnek.

Munkatársunktól
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évvel ezelőtt a XI. kerületi Sáfrány u. 50. szám alatti tömbház lakói – más közösségekhez hasonlóan – a panelfelújítás mellett döntöttek. Ehhez az ingatlantulajdonosokat tömörítő lakásszövetkezet és társasház közös képviselője csinált kedvet a lakóknak. Az ígéret része volt az is, hogy a felújításhoz komoly állami támogatás igényelhető, amit vétek lenne kihagyni. Ennek szellemében a Sáfrány Lakásfenntartó Szövetkezet három évvel ezelőtt, 2008 őszén pályázatot adott be a ház felújítására a panelprogram részeként. Az anyagot többszöri hiánypótlás után, 2009 tavaszán fogadta be a pályázatkezelő közreműködő szervezet, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. Több mint fél évvel később az akkori önkormányzati miniszter is támogatásáról biztosította a pályázatot. Varga Zoltán MSZP-s tárcavezető jelezte, hogy a program megvalósításához több mint 43 millió forintot biztosítanak.
Néhány hónap múlva azonban gondok adódtak a pályázattal. Több lakó nehezményezte, hogy a felújítás számukra elviselhetetlenül sokba, összesen csaknem 125 millió forintba kerül. Jelezték azt is, hogy a nyertes kivitelező, a Dél-Konstrukt Kft. árai az általuk ismert más vállalkozók árainál jóval magasabbak, ezért javasolták azok felülvizsgálatát. A lakásszövetkezet vezetősége látszólag megértőnek mutatkozott, és engedélyezte, hogy utólag mások is adjanak be pályázatot. Ám csupán három hetet adtak erre, pedig korábban a Dél-Konstrukt Kft.-nek hónapok álltak a rendelkezésére. Ezek után nem meglepő, hogy másfél hónappal később arról tájékoztatták az érintetteket, hogy nem érkezett értékelhető pályázat, ezért a Dél-Konstrukt Kft. maradt a kivitelező. Azaz 124 millió forintba kerül a panelprogram: ebből 48 millió forint a nyílászárócsere és 76 millió a szigetelés.
A lakóknak nemcsak a beruházás költségvetésének nagyságával, hanem a pályázati beadvánnyal kapcsolatban is gondjaik adódtak. Néhány lakó észrevette, hogy valaki odahamisította az aláírását a nyílászárók felmérési adatlapjára. Az egyik érintett emiatt feljelentést tett a rendőrségen, amelyik megállapította, hogy tizenhat esetben valóban hamisak az aláírások. Írásszakértő véleménye alapján megállapították azt is, hogy ezek közül nyolcat egészen biztosan Lőcsei Lászlóné, a szövetkezet elnöke hamisított a papírra. Végül idén tavasszal Lőcseinét magán-okirathamisítással gyanúsították meg, vádat azonban még nem emeltek ellene. Ügyészségi utasításra ugyanis folytatódik a nyomozás, mert az iratok alapján felmerült több más bűncselekmény – így a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének – gyanúja is.
A nyomozást követően a lakók értesítették az ÉMI Nonprofit Kft.-t a fejleményekről. Az állami támogatást biztosító pályázatkezelő cég 2010 júniusában úgy válaszolt, hogy a feljelentés megnyugtató rendezéséig nem kötik meg a támogatási szerződést. Erről értesítették Lőcsei Lászlónét is.
A közelmúltban azonban váratlan fordulat állt be az ügyben. Bár a rendőrségi vizsgálat nem zárult le megnyugtatóan, sőt az ügyészség a nyomozás folytatására utasította a rendőrséget, az ÉMI Nonprofit Kft. mégis megkötötte a támogatási szerződést a szövetkezettel. A cég ezt azzal indokolta, hogy nincs tudomásuk újabb bűncselekményről. Azzal érveltek, hogy még a csalás sem bizonyosodott be. Elmondásuk szerint hozzájuk egyetlen hatóság, szervezet sem juttatott el olyan információt, amely a pályázat felfüggesztését indokolta volna. Hangsúlyozták továbbá, hogy a lakásszövetkezet elnöke – aki ekkor már gyanúsított volt – 2011. június 21-én kérésükre kijelentette, semmilyen peres eljárás megindításáról nem tud, amely bármilyen kapcsolatban lenne a benyújtott és megnyert pályázattal. A vállalat azt is leszögezte, hogy a támogatási szerződés megkötése nem jelenti az állami támogatás feltétel nélküli folyósítását. Sőt, ha a csalás bebizonyosodik, akkor az állami támogatás nem folyósítható, illetve visszakövetelhető. És mivel a vállalkozót a társasház bízta meg, így mindenképpen ki kell fizetni a felújítást, akkor is, ha hozzájutottak az állami támogatáshoz és akkor is, ha nem.
Mivel a botrány borítékolható, mert a lakók képtelenek fejenként újabb százezreket kifizetni, feltettük azt a kérdést is, hogy a várható következményekért az ÉMI részéről ki vállalja személyesen a felelősséget? Miért nem függesztik fel az eljárást mindaddig, amíg nem tisztázódik a helyzet? Erre azt a választ kaptuk, hogy „az ÉMI Nonprofit Kft.-t e körben semmilyen felelősség nem terheli. Dolgozói nem felelnek a pályázó felhatalmazásával ténykedő személy által elkövetett törvénytelen cselekményekért. Felelősség azt terheli, akinek a magatartása kárt okozott.”
Megkerestük Lőcsei Lászlónét is, akinek több kérdést is szerettünk volna feltenni. A hölgy azonban azok után, hogy elismerte, tud az ellene folyó eljárásról, közölte: telefonon nem hajlandó nyilatkozni. – Személyesen igen? – érdeklődtünk, amire rövid hallgatás után annyit mondott, hogy nem szeretne nyilatkozni.
Az üggyel Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkárhoz is fordultunk, aki azt mondta, hogy bár ismeri az esetet, nem tud beleavatkozni a folyamatokba, mert az az ÉMI Nonprofit Kft. kompetenciájába tartozik.
A Dél-Konstrukt Kft. időközben felmérte a nyílászárócseréhez az ablakokat, és készül a beruházásra. A lakók hiába figyelmeztetnek kétségbeesetten mindenkit a várható botrányra, a munkálatok elkezdődnek. S ha az állami támogatás a bűncselekménygyanús körülmények miatt kútba esik, a teljes költséget, a csaknem százhuszonötmillió forintot azoknak kell kifizetniük, akik éppen az állami támogatás miatt mentek bele a borsos árú felújításba: az ártatlan és jóhiszemű lakóknak. A történet azt mutatja, hogy ebben az esetben az olyan demokratikus intézmények, mint a rendőrség, az ügyészség és az állami támogatást biztosító pályázatkezelő cég, nem tudják öszszehangolni munkájukat. Ezzel olyan zavaros helyzet állhat elő, amelyben a törvények kijátszására törekvők hatalmas károkat okozhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.