Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Gyurcsánynak nincs maradása a pártban

Rendkívüli frakcióülést tart ma az MSZP, miután újabb hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc és hívei különböző forgatókönyveket dolgoznak ki a párt átvételére vagy szétszakítására. A volt kormányfő kijelentette, ennek az MSZP-nek nem akar újra a képviselője lenni. Azt is jelezte, hogy nem megy el a képviselőcsoport mai ülésére.

Török László
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét felpörögtek az események az MSZP-s belháborúban, miután kedden megírtuk, hogy Gyurcsány Ferencék önállóan, külön pártot létrehozva, de az MSZP-vel együttműködve, pártszövetségi rendszerben folytatnák a politizálást (úgy tudjuk, az erre vonatkozó javaslatot Ficsor Ádám, Gyurcsány volt titokminisztere terjesztette elő). Molnár Csaba, a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció platform alelnöke – miként az a Nol.hu írásából kiderült – még kedden levelet írt Mesterházy Attila pártelnöknek, amelyben egy újabb javaslattal állt elő. Az elképzelés szerint a listán mandátumot szerzett szocialista politikusoknak vissza kellene adniuk országgyűlési mandátumukat, hogy így „cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot a megújulás jegyében”. Egy ilyen lépés az 58 fős frakció majd egészét érintené, hiszen Szanyi Tiboron és Tóth Józsefen kívül senki nem szerzett egyéni mandátumot a 2010-es választáson.
Ez a gondolat Gyurcsány Ferencnek is tetszik. A 168 Óra mai számában kifejti, hogy változatlan körülmények között nincs sokáig maradása a szocialista pártban, „ennek az MSZP-nek” nem akar még egyszer a képviselője lenni.

*

– A mostani garnitúrával nekünk sok babér nem terem. Jeleznünk kell a minket jelölő pártszervezeteknél: mindnyájan készen állunk, hogy listás mandátumunkat viszszaadjuk, megnyitva az utat egy új, jobb összetételű frakció előtt – fogalmaz a politikus.
Az elképzelést a pártvezetés elutasítja. Mesterházy Attila pártelnök kijelentette, kedden valóban megkapta Molnár Csaba levelét. Leszögezte, az MSZP-nek senki nem adhat ultimátumot, a képviselőknek pedig el kell dönteniük, hol állnak ebben a küzdelemben. A pártelnök a helyzet megoldása érdekében rendkívüli frakcióülést hívott össze mára. Szerinte ha Gyurcsány terve a pártból való távozás forgatókönyve, „akkor legyen, de minél gyorsabban”. – Gyurcsány Ferenc javaslata belső viták és személyi harcok „garmadáját” fogja jelenteni az MSZP számára – mondta a pártelnök, aki kérdésre közölte, ha egy MSZP-s képviselő „vissza akarja adni a mandátumát, ezt megteheti, tudomásul fogjuk venni”.
Gyurcsány utóbb úgy nyilatkozott egy gödöllői háttérbeszélgetésen: nem számít arra, hogy javaslatuk miatt kizárják a frakcióból vagy a képviselőcsoport kettészakad. Hozzátette, kezdeményezésük nem a képviselőcsoportnak, hanem az MSZP-nek, a kongresszusnak szól, „a frakciónak nincs dolga vele”, csak az egyes képviselőknek. Épp ezért – írta az MTI – nem megy el a mai frakcióülésre. Elmondta azt is, a Demokratikus Koalíció (DK) hét országgyűlési képviselője nyilatkozatban ajánlotta fel, hogy az őket jelölő szervezet tagjai döntsenek mandátumuk megerősítéséről vagy megvonásáról. Gyurcsány szerint „felemelő, történelmi pillanat” lehetne, ha a többi MSZP-s is csatlakozna hozzájuk.
Beszámoltunk arról is, hogy a Gyurcsány vezette DK egy magáncégen, az Euroatlanti Integrációs Nonprofit Kft.-n keresztül gyűjt támogatást. Az általunk megkérdezett jogi szakértők szerint ez a gyakorlat sérti a párttörvényt és szabálytalan pártfinanszírozást jelent. Szerintük a párttörvénnyel ellentétes, hogy a nem pártként bejegyzett, önálló jogi személyiséggel sem rendelkező szervezet mögött egy nonprofit kft. működik, amelyen keresztül adományokat, támogatásokat fogadnak. Jogászok kifejtették, a DK csak egy egysége, platformja az MSZP-nek, így a jogszabályok alapján kizárólag a párttól és azon keresztül kaphatna pénzt.
– Ezzel szemben a Gyurcsány vezette szervezet úgy működik, mintha bejegyzett párt lenne, és megilletnék azok a jogosítványok, amelyek egy politikai szervezetnek járnak – nyilatkozta egy szakértő, aki szerint adományokat csak az MSZP fogadhat a párttörvény alapján, méghozzá úgy, hogy az 500 ezer forintnál nagyobb adományokat nyilvánosságra kell hozni. Az Altus Zrt.-től évente százmilliós osztalékot felvevő, milliárdos vagyonnal rendelkező Gyurcsány az elmúlt időszakban éppen arra hivatkozva hirdette meg az MSZP megújítását, hogy a párt gazdálkodásának átláthatónak kell lennie, és tisztségviselőire a törvényi előírásoknak is szigorúbb vagyonbevallási szabályokat kellene alkalmazni. Ezt figyelembe véve érdekes szakértőink azon álláspontja, hogy a DK és kft.-je nem jogszerűen jár el.
Tegnap kerestük Varju Lászlót, a DK igazgatóját, ám lapzártáig nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.