Ki adott utasítást Erős Jánosnak?

Bajnai Gordon volt miniszterelnök meghallgatását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a péti Nitrogénművek Zrt. államilag garantált hitelügyleteivel kapcsolatban.

Dénes Zoltán
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki utasította a szabálytalan átutalásra Erős Jánost, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) korábbi vezetőjét? – az elszámoltatási kormánybiztos szerint elsősorban ezt kell kideríteniük a péti Nitrogénművek Zrt. államilag garantált hitelügyleteivel összefüggésben. Budai Gyula lapunknak nyilatkozva utalt rá, hogy az elmúlt nyolc évet vizsgáló parlamenti bizottság keddi meghallgatásán Veres János korábbi szocialista pénzügyminiszter lényegében Bajnai Gordonra hárította annak a felelősségét, hogy az MFB vezetése az erről szóló kormányhatározat előtt egy nappal döntött a hitelösszegről és átutalási feltételeiről. Veres úgy fogalmazott: az állami kezességvállalással az MFB által folyósított 23,5 milliárd forintos hitel átutalásának körülményeit azért nem ismeri, mert az állami pénzintézet akkor a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz (NFGM) tartozott. – Mivel ekkor Bajnai Gordon vezette az NFGM-et, kijelenthető, hogy Veres János akkori minisztertársára hárította a felelősséget – közölte Budai Gyula, aki szerint ettől függetlenül kicsi a valószínűsége annak, hogy az előző kabinet miniszterei ne egyeztettek volna az ügyben. Ez már csak azért sem feltételezhető – tette hozzá –, mert egy a kormányhivatal birtokába került levélben Bajnai Gordon, Veres János és Gráf József akkori agrárminiszter együtt fordultak az ügyben a kormányhoz, azt kérve, hogy a pénzügyminiszter hatáskörébe utalják az ügylet lebonyolítását.
A keddi bizottsági ülésen egyébként Veres János azzal védekezett, hogy a napokban az érintett magáncég visszafizette az MFB-nek a teljes tartozását, ezért szerinte már nincs is ügy. Az elszámoltatási kormánybiztos erről csak annyit jegyzett meg, hogy a büntetőjogi felelősség akkor is megáll, ha a nyomozás elindulása után a bűnös az okozott kárt esetleg megtéríti. – Ez esetben ráadásul a hivatali visszaélés gyanúja nem a magáncéggel szemben fogalmazódott meg – világított rá a kormánybiztos, aki már egy hónappal ezelőtt ügyészségi feljelentést tett.
Emlékezetes: a kormány 2009 januárjában vállalt garanciát az MFB által a Nitrogénművek Zrt.-nek folyósított 23,5 milliárd forintos hitelre. Erről két kormányhatározat született, az egyik 2008. december 20-án, és igen szigorú feltételekhez kötötte a hitelnyújtást, a másik pedig 2009. január 23-án, és a cég számára már jelentősen könnyített kikötéseket tartalmazott. Az MFB még a második kormányhatározat előtt döntött a hitelösszegről és az átutalás kritériumairól. Értesülésünk szerint a cég tulajdonosa azért változtatta meg az MFB-hitellel kapcsolatos magatartását, mert egyre kellemetlenebbnek találta az állami pénzintézethez fűződő viszonyát. A bank ugyanis belelátott a Nitrogénművek lapjaiba – mivel két tagot delegálhatott a hitelekért cserébe a cég igazgatóságába –, ami a kormányváltás után erősen zavarhatta a tulajdonost. Annyira, hogy nemrég egy összegben fizetett vissza nyolcmilliárd forintot és 34,1 millió eurót. Emellett kifizették az Európai Bizottság által tiltott támogatás miatt megkövetelt 340 ezer eurót is. Az előtörlesztés nagy összegére tekintettel az MFB az ügyben bejelentést tett a pénzmosási ügyeket vizsgáló hatóságnak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.