Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Merülés után veszítette életét a kutatóbúvár

Győr Ágnes
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életét vesztette tegnap egy 37 éves kutatóbúvár a Budapest II. kerületében található Molnár János-barlangban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a családos, kétgyermekes B. Szilárd halálát. Az áldozat a barlangból kifelé jövet jelezte, hogy rosszul érzi magát, a helyszínre érkező mentők háromnegyed órán át próbálták újraéleszteni, sikertelenül – erősítette meg lapunknak az Országos Mentőszolgálat munkatársa. A történtek nyomán a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDV KTVF) azonnal felfüggesztette a barlang kutatásáért, illetve a búvárok merüléséért felelős személy engedélyét – tudta meg lapunk a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájától.
K. Sándor kutatóbúvár-csoportjában tavaly év végén egy másik férfi is rosszul lett a felszínre emelkedéskor. Őt sikerült megmenteni, de a baleset után egy ideig keszonkamrában kezelték. A felügyelőség ezután vizsgálatot kezdeményezett a baleset eltitkolása és egyéb feltárt szabálytalanságok miatt. K. Sándor hivatalosan a tegnapi esetről sem értesítette a szervezetet – fejtette ki Dolla Eszter, a KDV KTVF igazgatója. A felügyelőség vezetője hozzátette, hogy a kutatásvezetőnek kötelessége meggyőződni arról, hogy a merülők fizikai és mentális állapota, technikai felkészültsége és felszerelése megfelel-e az adott barlangi körülményeknek. A KDV KTVF ezért a tegnapi tragédia nyomán újabb vizsgálatot indított az eset körülményeinek feltárására, a felelősség megállapítására. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre megerősítette, ők is vizsgálják a haláleset körülményeit.
A Frankel Leó utcában található, fokozottan védett, állami tulajdonban lévő Molnár János-barlang Magyarország majdnem hat kilométer hosszú, meleg vizes járatokból álló természeti értéke. Hazánk legnagyobb víz alatti üregrendszere nevét arról a patikusról kapta, aki száraz járatait már 1856-ban bejárta. A barlangot a nagyközönség nem látogathatja, hivatalosan kizárólag kutatási célból merülhetnek a búvárok. A felügyelőség és a Vidékfejlesztési Minisztérium több hónapja egyeztetéseket folytat arról, hogyan lehetne ezt az egyedülálló természeti értéket a látogatók, az érdeklődők és a búvárok előtt megnyitni – olvasható a tárca közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.