Fővárosi Vízművek – nem kértek a független vizsgálatból a szocialisták

2008. 02. 26. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypártok elutasítása miatt nem támogatta kedden a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága azt a fideszes javaslatot, hogy független jogi szakértőt kérjenek fel annak tisztázására, jogszerűen működik-e jelenleg a Fővárosi Vízművek Zrt., amelynek tavaly nem volt elfogadott üzleti terve. Hutiray Gyula (Fidesz) hangsúlyozta, hogy szerinte a gazdasági társaságokról szóló törvényt sérti ez a helyzet, s indítványozta a külső jogi szakértő bevonását. Ezt a szocialisták elutasították, a szabad demokraták pedig tartózkodtak a voksolásnál.

Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek közös előterjesztését elfogadva a bizottsági többség úgy döntött, hogy a vízművek péntekre összehívott közgyűlésén a fővárosi önkormányzat képviselője kezdeményezze a 2006. évi menedzsmentdíjról és a 2007. évi üzleti terv elfogadásáról szóló cégjavaslat levételét a napirendről. A főpolgármester-helyettesek álláspontja szerint ez ügyben még zajlanak tárgyalások az önkormányzat és a vízművek között. Csatlós Csaba (MDF) felvetésére, hogy hol tart az önkormányzat által hónapokkal korábban elrendelt vizsgálat a menedzsmentdíjjal kapcsolatban, Somlyódy Csaba (MSZP) elnök közölte: nincs információja ez ügyben, s nem vesz részt a vizsgálatban.

A bizottság ülésén a helyszínen kiosztott előterjesztésben egyébként 2006-ra és 2007-re egyaránt csaknem 3,3 milliárd forintos menedzsmentdíj szerepel. Ugyancsak Csatlós Csaba javaslatára a bizottság megerősítette azt a korábbi határozatát, amelyben felkérték a városvezetést a vízművek menedzsmentdíja ügyében zajló vizsgálati anyag bemutatására. Új eleme a kormánypártok többsége által is támogatott döntésnek az, hogy a testület kéthetes határidőt adott erre a városvezetésnek.

A komoly sajtóérdeklődés ellenére sem került szóba a bizottság ülésén a BKV paraméterkönyve. Dancs Gábor (SZDSZ) közlekedési tanácsnok egy hétfői sajtónyilatkozatában felvetette, hogy bizottsági döntést kezdeményez a paraméterkönyv előkészítésének leállításáról. A szabad demokrata politikus az ülésen megjelent újságíróknak nem kívánt nyilatkozni ez ügyben, mondván, hogy előző nap már mindent elmondott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.