Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 16., vasárnap, Mózes, Botond napja
HÍR TV – CIVIL KÖRAktuális problémákra nem ad választ az ellenzék
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/hecckampany-folyik-a-karoli-egyetem-ellen-5221421/

Hecckampány folyik a Károli-egyetem ellen

Elfogadhatatlannak és méltatlannak tartjuk azt, ahogyan több sajtótermékben és a világhálón egyik volt hallgatótársunk hallgatói jogviszonyának megszüntetését – akár tudatosan, akár félinformációk alapján – félrevezetően bemutatták – olvasható a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló hallgatók több mint háromnegyede által aláírt nyilatkozatban. Kifogásolták: több lap is úgy írt az esetről, mintha a református egyetemről azért távolítottak volna el egy hallgatót, mert az illető lelki gondozói beszélgetésen bevallotta, hogy szexuális identitásában bizonytalan. Ezzel a vallomással élt vissza a kar dékánja, amikor eltávolíttatta a diákot – olvasható a sajtóban. „Ezzel szemben a valóság az, hogy az ügyben megtartott vizsgálatot nem a dékán, hanem a diákság kezdeményezte, miután híre terjedt annak, hogy az említett hallgató több alkalommal, nyilvánosan is beszélt homoszexuális beállítottságáról. Hamis az a beállítás, mintha a szexuális identitás zavara, a homoszexualitás gyanúja is elég lenne a Károli Gáspár református egyetemről való eltávolításhoz. Karunk volt hallgatója nemcsak homoszexuális irányultságát nem titkolta, de ezzel kapcsolatos nézeteinek nyíltan hangot is adott. A karnak a homoszexualitásról kiadott állásfoglalása az egyetemen több mint tucatnyi szakon hallgató több ezer diákjából csak azt a 121-et érinti, akik a hittudományi kar diákjaiként lelkipásztornak és vallástanárnak készülnek” – fogalmazták meg az egyetemisták. Hozzáteszik: „magától értetődőnek tartjuk, hogy egyházunk, illetve annak lelkészképző intézménye rájuk nézve a Biblia tanítását fogadja el mértékadónak, ahogy ezt a hittudományi kar összes hallgatója fogadalomtételében is kimondja”.

Ismeretes: a közelmúltban a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara felfüggesztette annak az ötödéves hallgatójának a tanulmányi jogviszonyát, aki korábban nyilvános rendezvényeken is hirdette, hogy református teológusként a „mássághoz” tartozik. Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman kifejtette: az egyetem megsértette a világi jogot. Magyar Bálint oktatási miniszter rögvest elítélte a Károli-egyetem eljárását, és úgy vélte: a magyar törvények nem írhatók felül holmi házszabályokkal, belső rendelkezésekkel. A magyar alkotmány és a törvények pedig tiltják a hátrányos megkülönböztetést akár nemre, fajra, vallásra, szexuális orientációra való hivatkozással.

Lapunk értesülései szerint a hallgató felfüggesztéséhez vezető folyamatot diáktársainak a teológiai dékánhoz és a Duna-melléki püspökhöz írt kérvénye indította el. Ebben azt az elvi kérdést feszegették, hogy a homoszexualitását vállaló teológushallgató vállalhat-e lelkészi szolgálatot. A harminc diák által aláírt levél megemlítette azt a társukat is, akit később az egyetem felfüggesztett. Úgy tudjuk, a dékán ezt követően hivatta be az érintett fiatalembert, aki elismerte homoszexuális hajlamát. Az ügy ezt követően az egyházkerület vezetősége elé került, amely úgy határozott: a kari tanácsnak foglalkoznia kell az üggyel. Értesüléseink szerint itt felkérték, hogy tanulmányait a debreceni református egyetemen folytassa, mivel az világi teológusdiplomát is kiállít, a Károli Gáspár egyetem végzős hallgatóit pedig az egyház köteles lelkésszé szentelni.

Az ügy kapcsán a kari tanács tanulmányi anyag formájában áttekintette a protestáns egyháznak a homoszexualitásról vallott elveit, és felkérte a zsinatot, hogy „mielőbb adjon ki egy állásfoglalást, amelyben a szexuáletika minden területére kiterjedő tanítást fogalmaz meg”.

A kari tanács által elkészített dokumentum szerint az egyház a Biblia alapján nem helyeselheti a homoszexuális kapcsolatok megáldását, a homoszexuális párok házasságkötését, gyermekvállalását, a homoszexuális életet folytató vagy azt propagáló vallástanárok és lelkészek képzését, szolgálatba állítását, illetve szolgálatban tartását. Etikai szempontból azonban különbséget tesznek a homofil hajlam és a homoszexuális aktivitás között. Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője szerint a zsinat valószínűleg a tavaszi ülésén foglalkozik a kari tanács által felvetett témával, és egy szexuáletikai körlevelet ad ki.

Magyar Bálint kijelentésével némileg ellentétes, hogy a felsőoktatási törvény nyolcvanharmadik paragrafusa szerint „a hitéleti képzés tekintetében a kormányrendelet nem tartalmazhat előírást”. De az alkotmány sem teszi lehetővé, hogy a mindenkori hatalom beleszóljon a hitoktatás tartalmi részébe.

A hitéleti képzéseket folytató egyházi intézményekben – így a Károlin is – a hallgatók éppen ezért esküt, fogadalmat vagy nyilatkozatot tesznek arról, hogy a teológiai képzés során elfogadják az intézményt fenntartó egyház világnézeti, erkölcsi szabályait. Nélkülözhetetlen mindez ahhoz, hogy az intézmény a teológiai, hitoktatói képzésben egyházának, felekezetének, hitvallásának megfelelő embereket neveljen. A Károli esetében ennek a lelkipásztori képzésre vonatkozó alapja a Biblia, amely több helyen, például Szodoma és Gomorra esetében vagy Mózes több könyvében is elítéli a homoszexualitást.

– Nyílt titok volt a diáktársai és a tanárok előtt is a felfüggesztett hallgató homoszexualitása, a kérdéssel a kari tanács a hallgató kérésére foglalkozott – fogalmazott Roboz Péter, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke. Hozzátette: „szó sem volt” arról, hogy Németh Dávid dékán vitte volna a kari tanács elé az ügyet, maga a hallgató kérte, hogy részt vehessen azon a kari tanácsi ülésen, amelyen a diákság kezdeményezésére előkerült a homoszexualitás, de „személy szerint a hallgató nem volt említve” – mondta a hallgatói vezető.

Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti római katolikus érsek lapunknak elmondta: tudomása szerint főegyházmegyéjében hasonló eset nem fordult elő. Szerinte ha egy felszentelt papról botrányos körülmények között derül ki, hogy homoszexuális, akkor akár azonnali felfüggesztéssel is lehet büntetni. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint ha valamelyik lelkészükről kiderül, hogy homoszexuális, akkor a további szolgálatáról az országos presbitériumnak kell döntenie.


Miniszteri tévedés

Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter összetévesztette az egyetemeket. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal a múlt hét csütörtökön közleményt adott ki, hogy a Debreceni Egyetem a szükséges különbözeti vizsgák letétele után átveszi a Károli-egyetemről kizárt hallgatót. Ebben olvasható: „Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter közbenjárására a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Bartha Elek segítségét ajánlotta fel a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karáról kizárt hallgatója számára”. Bartha Elek azonban mindezt kereken cáfolta. Közlése szerint korábban nem ismerte az esetet, és bár telefonon természetesen felajánlotta segítségét, arról nem volt szó, hogy a diákot átvegye a Debreceni Egyetem. A dékán elmondta: egyetemükön nincs is teológusoktatás. A „tévedések vígjátékát követően kiderült”: ugyanakkor a Debreceni Református Hittudományi Egyetem valóban felajánlotta, hogy átveszi a fiatalembert, Fekete Károly rektor a felfüggesztett hallgató édesapjával szóban már meg is állapodott a részletekről.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Hatásvadász eszközök

Gyurcsányi elemek Karácsony belépőjében
Karácsony nemrég még azt állította, „egy porcikám sem kívánja” a miniszterelnök-jelöltséget.

Növekvő igény

Egyre többen férnek hozzá helyben a bölcsődei ellátáshoz
A bölcsődei reform során megjelentek a minibölcsődék, munkahelyi bölcsődék. Átlagosan munkanaponként tíz új férőhely létesült.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Aktuális

Gyorsan könnyűt: extra ropogós csirkefalatok
A rántott csirkefalatok – újkori nevükön nuggets – mindig megérik a befektetett energiát, ugyanis garantáltan elfogynak.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előrebocsátom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!