Keresés
Magyar Nemzet
2019. december 13., péntek, Luca, Otília napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/a-ferencvarosban-is-akcios-a-lakas-a-fideszeseknek-3897793/

A Ferencvárosban is „akciós” a lakás a fideszeseknek

A valós piaci árak töredékéért jutnak önkormányzati ingatlanhoz a kormánypárti képviselők.

Nemcsak a budai Várnegyedben, hanem a Ferencvárosban is nagyvonalúan bánnak egymással a Fidesz–KDNP képviselői: a piaci árak töredékéért osztogatják egymás közt a többnyire felújított önkormányzati ingatlanokat – értesült a Magyar Nemzet. Miután beszámoltunk róla, hogy az I. kerületi polgármester kirívóan jutányos áron bérelhet önkormányzati lakást a saját maga vezette hivataltól, kiderült, hogy a IX. kerületben is szemtelenül olcsón jutnak hivatali lakáshoz a kormánypárti képviselők.

Jancsó Andrea Katalin, a Lehet Más a Politika IX. kerületi önkormányzati képviselője egy éve vizsgálja a ferencvárosi önkormányzati ingatlanok sorsát, kutatásai közben megdöbbentő dolgokra bukkant. Az ellenzéki politikus lapunknak hangsúlyozta, hogy a közelmúltig a kerület fideszes polgármesterének, Bácskai Jánosnak volt a hatásköre elbírálni az önkormányzati lakások kiutalását.

Így a polgármester hozzájárulásával juthatott egy felújított, 63 négyzetméteres lakáshoz Mészáros László, aki ebben a ciklusban a Fidesz–KDNP IX. kerületi önkormányzati képviselője.

A politikus 2012 óta bérli a lakást havonta 68 ezer forintért. Hasonló méretű felújított lakásokat az Ingatlan.com adatbázisa szerint jelenleg körülbelül háromszoros áron lehet kibérelni, 150 és 200 ezer forint közti összegért. Mészáros ráadásul nem titkolózott, saját névvel pályázott a Balázs Béla utcai lakásra, a név a kaputelefonján is szerepel. Figyelemre méltó körülmény az is, hogy a politikus az önkormányzat Vagyonnyilatkozat-ellenőrzési és Összeférhetetlenségi (sic!) Bizottságának tagja is egyben. A politikus egyébként akkor lett széles körben is ismert, amikor 2014-ben az Együtt–PM feljelentést tett, és a választási irodához fordult, mert állításuk szerint Mészáros megrongálta az ellenzéki párt helyi jelöltjeinek plakátjait, amiről felvételeket is készítettek.

Szintén egy felújított, patinás önkormányzati lakásban él családjával Görgényi Máté ferencvárosi fideszes önkormányzati képviselő. A IX. kerület rehabilitált területén fekvő Tűzoltó utcai ingatlan kaputelefonján neki is szerepel a neve, ám erre a lakásra nem ő nyújtott be pályázatot. A 2012-ben született önkormányzati döntés alapján egy másik személy szerezte meg a bérleti jogot, mint kiderült, nem más, mint Görgényi nagymamája. A képviselő megkeresésünkre először vonakodott, majd mégis megerősítette, hogy rokonáról van szó, de ezzel szerinte nincs is semmi probléma, egyenes ágon leszármazottja ugyanis a lakás nyertesének. Elmondta azt is, hogy „úgy alakult”, nagymamája sosem költözött be az ingatlanba, a bérleti jog elnyerése óta ő lakik ott családjával. A politikus egyébként egy 104 négyzetméteres lakást bérel havi 118 ezer forintért. Hasonló lakást 300-400 ezer, de akár 500 ezer forintos áron is kínálnak a IX. kerület érintett részén.

Ugyanebben a felújított Tűzoltó utcai épületben kapott bérlakást Szabó József is, aki a közelmúltig Ferencváros jegyzője volt. Ő és Görgényi szomszédok. Szabó egy 70 négyzetméteres lakást 80 ezer forint havi díjért kapott meg. Az adatok szerint akad, aki ennél is jobban járt. Veres László, az előző önkormányzati ciklus egyik fidesz–KDNP-s képviselője 2014-ben vásárolhatott meg egy 90 négyzetméteres önkormányzati lakást a kerülettől. Az ingatlant közel 20 millió forintra értékelte a hivatal értékbecslője, a szabályok értelmében pedig a megállapított összeg 50 százalékáért, vagyis 9,6 millió forintért vásárolhatta meg a volt képviselő. Az ingatlan jelenlegi valós piaci értéke akár a vételár négyszerese is lehet. Verest más tekintetben sem hagyták az út szélén, ő jelenleg a Ferencváros újság felelős szerkesztője, a lapot az önkormányzat adja ki.

De bérlakást vásárolhatott a Ferencvárosban a korábbi fideszes alpolgármester lánya is. Formanek Gyula gyermeke egy 72 négyzetméteres lakást vett meg kedvezményesen a Viola utcában. Ezért az ingatlanért is csupán a megállapított forgalmi értékének felét kellett kifizetnie, vagyis 8,7 millió forintot. A felújított ingatlanhoz hasonlókat akár 30-40 millió forintos áron is lehet találni az ingatlanportálokon. Formanek Gyula ebben az önkormányzati ciklusban már nem alpolgármester, tavaly óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáját segíti szakértelmével.

A piaci áraktól elmaradó bérleti és eladási árak ügyében megkerestük Bácskai János fideszes polgármestert is, aki csak röviden tudott válaszolni kérdéseinkre. Szerinte az ingatlan-bérbeadások és -értékesítések a szabályok szerint történnek, nincs visszaélés. – Nyilvános minden – mondta. Kérdésünkre közölte, nem tartja aggályosnak, sem összeférhetetlennek azt sem, hogy a Fidesz–KDNP politikusai is lakáshoz jutottak, még akkor sem, ha a díjak a valós piaci áraktól elmaradnak. Szavai szerint egy évben csak egyszer tudnak módosítani a bérleti díjak árán.

Az LMP képviselője, Jancsó Andrea Katalin az adatokat összegezve elmondta, szerinte igenis erősen aggályos, hogy kormánypárti politikusok jutottak lakáshoz a piaci árakhoz képest nyomott áron. Mint mondta, éppen a IX. kerület rehabilitált területén nem jutnak lakáshoz olyanok, akik rendkívül rossz körülmények közt élnek. Ráadásul a rehabilitáció során felújított épületek közt több üresen áll, még sincs esélye sokaknak lakást kapni azok közül, akik pályázatot nyújtottak be, és vállalnák akár a magasabb bérleti díjat is. Megjegyezte azt is, hogy úgy tűnik, a Ferencvárosban háttérbe szorultak a szociális szempontok, szerinte inkább az ingatlanok „kisöprése” vált az elsődleges szemponttá, akár a saját párttársak részére.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Enyhén mérséklődik a munkaerőhiány
Némileg csökkent, több ágazatban stagnált, ugyanakkor bizonyos területeken emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma a harmadik negyedévben az azt megelőző három hónaphoz képest.

Poszt-trauma

Schilling Árpád listája
Kirakom, törlöm, azután magyarázkodom.

Poszt-trauma

Burány humorizált
Szocialista taplóság.

Poszt-trauma

Vallási dogmákat feszeget egy norvég reklám
Semmi sem szent.

Poszt-trauma

Téboly? Döntsék el!
Ellenzéki ámokfutás a fővárosban.

BALOLDALI VÁROSVEZETÉS

Akár már bontana is a főváros a ligetben
A kabinet két kórházat akar fejleszteni Budán: a Dél-budai Centrumkórház felépítése mellett a Szent János-kórházat szeretné centrumkórházzá alakítani – jelentette ki a Hegyvidék polgármestere.

Klíma-kérdés

A nagy kérdés: ki állja majd a klímavédelem költségeit
A zöldkérdésről és az Európai Unió többéves pénzügyi keretéről is tárgyaltak Brüsszelben az állam- és kormányfők, miközben az év utolsó EU-csúcsát majdnem költözésre kényszerítették a klímatüntetők.

Aktuális

M. M. után 80-ban
A ma középkorú generáció, amely gyerekként imádta a Macskafogó filmes verzióját, végre egy szabad világban viheti el immár a saját gyermekeit a színházba.

Fricz Tamás blogja

Greta Thunberg elárulta magát: a klímavédelem humbug
Az orrunknál fogva vezetnek bennünket a klímamozgalom mögött álló erők. Jobb, ha időben felébredünk, és felismerjük, miről is van szó valójában.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …