Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/a-miniszteri-tanacsado-csaladja-is-bevasarolt-3900913/

A miniszteri tanácsadó családja is bevásárolt

Egy nappal a bérlakásbotrány kirobbanása után féláron vettek önkormányzati ingatlant.

Bár az ügyészség nemrég hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a ferencvárosi önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében, úgy tűnik, Bácskai János polgármesternek esze ágában sincs változtatni az ingatlanhasznosítások szabályain. A Fidesz-vezetésű IX. kerületben ugyanis továbbra is 50 százalékos árkedvezménnyel vásárolhatják meg az önkormányzati lakásokat a bérlők. Már számtalan, kormánypártokhoz köthető személy is kihasználta a nem mindennapi árengedményt; lapunk értesülései szerint nemrég így jutott egy 54 négyzetméteres felújított lakáshoz a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa volt, jelenleg pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője hívta fel figyelmünket arra, hogy Varga Mihály bizalmasa és az ő férje a Thaly Kálmán utcában egy felújított tetőtéri bérlakást vásárolt meg tavaly év végén. Az önkormányzati adatok szerint a lakást valamivel több mint 20 millió forintra értékelte az értékbecslő, így a szabályok értelmében éppen ennek az összegnek a feléért, vagyis 10 millió forintért vehették meg. Egyébként az érintett városrészben hasonló méretű felújított lakásokat jelenleg 25 és 35 millió forintért kínálnak a legnagyobb ingatlanportálokon. Nem mellékes tényező, hogy a vételárat nem is kellett rögtön kifizetniük Vargáéknak, hanem kedvező részletfizetés mellett törleszthetnek 2032-ig.

Kerestük az ügyben Varga Zsoltné Szalai Piroskát, aki kérdéseinkre nem válaszolt. Csupán annyit közölt, hogy a férje 1969 óta lakásbérlő középső-Ferencvárosban, s a lakását azon több mint tízezer ferencvárosi lakásbérlővel azonos kondíciókkal vette meg, akikre a kerület 1996 óta, azaz több mint húsz éve hatályos kerületi rendelete vonatkozik.

Pikantériája a vásárlásnak, hogy a miniszteri tanácsadó és férje éppen egy nappal azután kötött adásvételi szerződést az önkormányzattal, hogy lapunk megírta: Ferencvárosban a piaci árak töredékéért jutnak önkormányzati lakáshoz a kormánypártokhoz köthető személyek. A kedvezményezettek közt van Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője, aki például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője Vargáékhoz hasonlóan már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. Ő még jobban járt, a 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

A márciusban lejárt kilakoltatási moratórium miatt egyébként az LMP nemrég sajtótájékoztatót tartott a IX. kerületben. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, hogy az LMP törvénnyel akadályozná meg a bérlakások kijátszását önkormányzati képviselőknek.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …