Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/az-egyetemistak-tobbsege-szerint-baj-van-a-demokraciaval-3993092/

Az egyetemisták többsége szerint baj van a demokráciával

Kialakult egy „hazafias” orvostanhallgató-réteg, akik kitartanak az itthoni munkavállalás mellett.

A hallgatók közül 2013-hoz képest többen vannak azok, akik külföldi letelepedést – vagyis hosszú távú ottlétet – fontolgatnak, arányuk immár eléri a 37 százalékot. Az okok mögött elsősorban az anyagiakat lehet felfedezni: a diákok szerint külföldön könnyebb megélni, magasabbak a fizetések, több pénzt lehet megtakarítani, és az életszínvonal is magasabb. Az sem tűnik újdonságnak, hogy a többéves kinti letelepedést fontolgatók között az orvostanhallgatók vannak többen. „Az orvostanhallgatók között kiemelkedően magas a többdiplomás szülők aránya, alapvetően nagy arányban akarnak külföldön munkát vállalni, de megjelent egy olyan réteg is, mely a nemzeti büszkeségre hivatkozva inkább itthon állná meg a helyét” – ismertették a kutatást végzők az eredmények szerdai bemutatóján.

Érdekes módon azonban nem a sokadik generációs értelmiségi fiatalok akarnak elsősorban külföldre menni: míg a diplomás szülőkkel rendelkezők közül 53 százalék menne el, az első generációs fiatal értelmiségieknél (vagyis akiknek egyik szülője sem diplomás) ez az arány 60 százalék. Szerepet játszik a hajlandóságban a pártpreferencia és a származási hely is: legkevésbé a Fidesz–KDNP-vel szimpatizálók mennének el, illetve minél kisebb településről származik valaki, annál kisebb arányban hajlandó emigrálni. A legnagyobb számban a budapesti állandó lakhellyel rendelkező hallgatók tervezik a hosszú távú külföldi munkavállalást (mintegy kétharmaduk), ezzel szemben a községben lakó hallgatóknál ez az arány „csak” 49 százalék. Sokat nyom a latba, ha valaki jól beszél nyelveket, illetve van már kinti tapasztalata.

A kutatók az eredményeket összehasonlították a TÁRKI felmérésével, akik nemcsak a felsőoktatási hallgatók, hanem a teljes magyar fiatalság hozzáállását vizsgálták, ebből pedig kiderült, hogy az egyetemisták és a főiskolások inkább hajlandók emigrálni, mint felsőoktatási intézményben nem tanuló kortársaik.

A két évvel ezelőtti felméréshez képest tovább nőtt a hallgatók politikai kiábrándultsága, az eddigieknél is negatívabb asszociációk jutottak eszükbe a politika szóról: leggyakrabban a korrupció és a hazugság. Nem meglepő tehát, hogy csökkent a politikai érdeklődésük és a választási részvételi hajlandóságuk is. A létező demokratikus rendszerrel kapcsolatosan általánosságban inkább negatív attitűd érvényesül az egyetemisták és főiskolások körében. A hallgatók 68 százaléka vagy egyáltalán, vagy nem igazán elégedett azzal, amit ma Magyarországon demokráciának nevezünk.

A felmérés során megkérdezettek 47 százaléka vélekedett úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb. A 2011-es és 2013-as kutatások óta növekedett ugyan a demokráciát igenlők aránya, de a kutatók szerint az még így sem magas, csak most érte utol az Ifjúság2008 vizsgálat során a teljes 18–29-es korosztály esetében mért szintet. Növekedett az előző vizsgálatokhoz képest a rendszerszkeptikusok aránya is, akik úgy vélekednek, hogy „a hozzám hasonló emberek számára az egyik rendszer olyan, mint a másik” (32 százalék). Ennek megfelelően a „Bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint egy demokrácia” kijelentést elfogadók aránya érdemben csökkent. A négy évvel korábbihoz képest 12, az előző hullámhoz képest két százalékponttal. Ezzel együtt is azt láthatjuk, hogy a demokratikus rendszerrel mindössze 47 százalék elégedett, 53 százalék valamilyen szinten kritikus vele szemben.

A kiábrándultság mértékét látva nem meglepő, hogy ennek megfelelően a két, protestszavazatokban általában térdig gázoló párt, a Jobbik és az LMP a legnépszerűbb a hallgatók körében. Míg a szélsőjobboldal zászlóshajója 20 százalékon áll, addig az LMP 15 százalékot zsebelt be. A Fidesz–KDNP csak a harmadik helyen végzett 12 százalékkal, míg a baloldal olyan gyengén muzsikált, hogy az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a PM közösen is csak 14 százalékot tud felmutatni. A százalékokat összeadva pedig látható, hogy a diákok igen nagy százaléka nem is tudott pártot választani magának.

A kutatás szerint – a korábbi felmérésekhez képest – nem történt drámai átrendeződés a nappali tagozatos magyar hallgatók ideológiai karakterében. Általánosságban elmondható, hogy az önbesorolás alapján továbbra is inkább jobboldaliak, egyértelműen liberálisok és határozottan mérsékelt beállítódásúak. A kutatók elmondása szerint azonban a liberális szót itt óvatossággal kell kezelni, az nem feltétlenül az általunk ismert politikai liberalizmust, inkább egyfajta szabad életvitelt, gondolkodásmódot takar. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a magukat liberálisnak valló hallgatók aligha fognak tömegesen Fodor Gáborékra szavazni.

A Jobbikkal szimpatizáló diákok jellemzően kistelepülésről származnak, viszonylag fiatal első generációs férfi értelmiségiek, akik „a maguk módján” gyakorolják a vallást. Az LMP híveinek többsége női hallgató, nagyvárosi, magasan képzett családi háttérrel rendelkezik, és nem vallásos. A fideszeseknek a legerősebb a kapcsolata a vallásossággal, jövőjük szempontjából magabiztosak, sokan járnak közülük jogi vagy orvosi képzésre. A baloldali szimpatizánsok kevésbé vallásosak, magasabban képzett családi háttérrel rendelkeznek, többségük nő.

orvostanhallgatók zárt köre, kiemelkedően magas a többdiplomás szülők aránya, alapvetően nagy arányban akarnak külföldön munkát vállalni, de megjelent egy olyan réteg, mely nemzeti büszkeségre hivatkozva itt állná meg a helyét,

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna
A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …