Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 6., csütörtök, Ivett, Frida napja
HÍR TV – CSÖRTEAz összellenzék, mint riasztó alternativa
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/biztonsagi-aggalyok-a-stadionok-irodahaz-eladasa-korul-3882618/

Biztonsági aggályok a Stadionok-irodaház eladása körül

A belügyminiszter szerint nincs veszély, hiába egy átláthatatlan cég szerzi meg az óvóhely feletti ingatlant.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy ismeretlen hátterű, külföldi tulajdonú offshore cég szerezze meg közvetve a fővárosi Puskás Ferenc Stadion metrómegálló fölötti épületet. Pedig a 2-es metró vonala két szempontból is a kritikus – azaz létfontosságú – infrastruktúra része: egyrészt óvóhelyként szolgál háborús vagy katasztrófahelyzetben, másrészt alapvető közszolgáltatásnak minősül.

Idén júniusban a Heti Válasz írta meg, hogy a Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadóval közös szabadidős fotókon szereplő izraeli–grúz üzletember, Gag El Mihael (Michael Gagel) által vezetett cég, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. vételi jogot szerzett a Stadionok-irodaházra. A WSI egy ciprusi bejegyzésű offshore cég, a Top Imobile birtokában van, így a valódi tulajdonosi háttér szinte ellenőrizhetetlen. Gagel vállalkozása 2008-ban rendkívül alacsony, 48 millió forintos áron vásárolta meg a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (az irodaházhoz csatolt parkolót) a Budapesti Közlekedési Vállalattól (BKV), és közel állt ahhoz, hogy a teljes ingatlant megszerezze. A BKV szakszervezetei azonban tiltakoztak, és büntetőfeljelentések is születtek az ügyben, emiatt Budapest akkori vezetése leállította a tranzakciót. A Fővárosi Közgyűlés idei nyári döntésével – amellyel jóváhagyta a BKV üzleti tervét, benne az irodaház eladását – azonban minden akadály elhárult Habony barátjának üzlete elől. A közlekedési társaság mintegy egymilliárd forintos eladási árral számol.

A belügyminiszter Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselőjének levelére válaszul azt írta, a felszíni irodaépület nincs kihatással az M2-es vonal egyes szakaszainak kettős rendeltetésére, vagyis az óvóhelyi funkcióra. A tárcavezető szerint a létesítménnyel összefüggésben nincs olyan információ, ami alapján a metró rendeltetésszerű működése veszélyben lenne. Pintér hozzátette: az irodaház tulajdonjogával kapcsolatos kérdések nem tartoznak a Belügyminisztérium hatáskörébe.

– A közvetlenül a metrómegálló feletti irodaház értékesítése biztonsági kockázat, hiszen létfontosságú közlekedési infrastruktúrát érint, ráadásul óvóhelyként is szolgál – mondta lapunknak Demeter Márta. A képviselő szerint átláthatatlan módon adják el az ingatlant, vagyis a kormánypártoknak megint fontosabb egy szűk üzleti kör haszna, mint a budapestiek biztonsága. Utóbbiban pedig kiemelkedően fontos szerepe van annak, hogy az irodaház ne kerüljön magánkézbe. – Ez már önmagában is problémás lenne, főleg úgy, hogyha Habony Árpádhoz kötődő, a letelepedésikötvény-bizniszben is érintett offshore-lovagok tulajdonszerzéséről van szó. Ha a belügyminiszter egy kis felelősséget is érez a budapestiek biztonságáért, azonnal állítsák le az irodaház értékesítését – tette hozzá a politikus.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Áldozatkészség

György István: Kiderült, az egészségügy bírja az extrém terhelést
Az államtitkár szerint minél többen élnek az oltás lehetőségével, annál kisebb lesz a valószínűsége egy újabb hullámnak, és annál hamarabb kaphatjuk vissza megszokott életünket.

Kampányüzemmód

Gyurcsányék adatbázis-építésbe kezdtek az előválasztás ürügyén
Dobrev Klára egyértelművé tette, hogy ő a baloldali összefogás központi szereplője.

Kiemelt

Egy magyar versenyző Leclerc és Schumacher ellen az M4 Sporton
Tóth László Barcelonában debütál a Formula–3-ban – a katalán versenypályán kezdi az idényt a mezőny.

Poszt-trauma

Jakab Péter hatalmas öngólt lőtt
Kibújt a szög a zsákból.

Poszt-trauma

A spanyol király esete a Klubrádióval
TGM és Hadházy téved! Ma Magyarországon a kormány nem folytat jobboldali radikális politikát.

Poszt-trauma

Az egyetemi autonómia forradalmi hazugságai
A modellváltás ellen a régi rezsimből itt maradt baloldali oktatók pozícióféltés miatt ágálnak.

Aktuális

Itt vannak az első hivatalos fotók a Trónok harca előzménysorozatából
A Trónok harca világsiker lett, értelemszerűen milliók várják a fantasy előzménysorozatát, a House of the Dragont-t. Emma D'Arcy lesz benne Rhaenyra Targaryen hercegnő, Matt Smith, aki legutóbb II. Fülöpöt alakította a Crown-ban, Daemon Targaryen herceg, Viserys király öccse. Steve Toussaint szerepe Lord Corlys Velaryon lesz, Olivia Cooke karakterének neve Alicent Hightower, Rhys Ifans pedig Otto Hightowert alakítja. A premier 2022-ben lesz – írja az Origó.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!