Keresés
Magyar Nemzet
2020. augusztus 6., csütörtök, Berta, Bettina napja
HÍR TV – CSÖRTE:A független újságírók politikai eszközzé válnak
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/gulyas-gergely-lat-eselyt-arra-hogy-kitilthato-legyen-soros-gyorgy-3865809/

Gulyás Gergely lát esélyt arra, hogy kitiltható legyen Soros György

Szerinte előfordulhat, hogy nem tudja igazolni magyar állampolgárságát.

Gulyás Gergelyt az Origo.hu azon felvetéséről kérdezték, miszerint Soros György kitiltható lenne, mert úgy tudják, nincs magyar útlevele. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ahhoz, hogy valakit ne lehessen Magyarország területéről kitiltani, a magyar állampolgárság igazolására van szükség.

Kifejtette: a magyar állampolgársági törvény a vérségi elven alapul, tehát az is magyar állampolgár az absztrakció szintjén, aki ezelőtt egy évszázaddal kiment Amerikába, s a gyermekei, az unokái és a dédunokái is magyar állampolgárok, de erre igazolás nélkül nem lehet hivatkozni.

Arra a kérdésre, hogy ha Soros Györgynek nincs magyar útlevele és személyigazolványa, akkor kitiltható-e, úgy válaszolt: ha a feltételezés igaz, és az üzletember nem tudja igazolni az állampolgárságát, akkor kitiltható.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország a hírek szerint az utóbbi időben bevándorlókat fogadott be, Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország egyetlenegy bevándorlót sem fogadott be, csak a genfi egyezmény alapján oltalmazotti státust élvező és menekült személyeket. Hozzátette: az így érkező emberek 10 százaléka, 490 ember van jelenleg Magyarországon.

Gulyás Gergely közölte: a Fidesz támogatja a kormány Stop, Soros! törvénycsomag-tervezetét, amelynek részleteiről a Fidesz február közepén Visegrádon tartandó frakcióülése is állást foglal majd.

A politikus a törvénytervezetet indokolva hangsúlyozta: a nemzeti konzultáción több mint 2,3 millió ember mondott nemet arra, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, és ez a támogatás több mint a kétszerese a legnagyobb ellenzéki párt által az előző parlamenti választáson kapott szavazatoknak.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető közölte: az Országgyűlés februári ülésén tárgyalni fognak a törvénycsomagról, és bár nincs elvi akadálya annak, hogy a parlament akár el is fogadja, kérdéses, hogy van-e értelme. Ha ugyanis a Fidesz politikai ellenfelei kerülnek hatalomra a választásokon, akkor hatályon kívül helyezik a törvényt, ha pedig a Fidesz, akkor a választások után is el tudja fogadni.

Azt mondta: a törvényjavaslat lényege, hogy az illegális migrációt, a törvénytelen határátlépést támogató, külföldi forrásokból működő szervezeteknek regisztráltatniuk kell magukat, a tevékenységükről be kell számolniuk, külföldi juttatásaik után bevándorlásfinanszírozási illetéket kell fizetniük, az ebből származó bevételeket pedig a kormány kizárólag határvédelemre fordíthatja.

Emellett – folytatta – a tervezet létrehozza az idegenrendészeti távoltartás intézményét, amely hasonlít a kitiltáshoz, de nem büntetőjogi szankció, és a fő szabály szerint a határsáv nyolc kilométeres körzetében alkalmazható, de harmadik országbeli, nem magyar állampolgárral szemben az ország egész területére kiterjeszthető. Hangsúlyozta: erre kizárólag a bevándorlás okozta válsághelyzet időszakában van lehetőség, és hathavonta jogorvoslattal lehet élni ellene.

Ez az intézmény segít, hogy távol lehessen tartani a határsávtól, illetve adott esetben Magyarország egész területéről azokat, akik az illegális bevándorlás támogatásával a magyar nemzetbiztonságra és a magyar polgárok biztonságára komoly veszélyt jelentenek – szögezte le.

Megjegyezte: az uniós szabályozásban ennél „sokkal durvább gyakorlat” is létezik, például Angliában, ahol a deportation nevű eljárás lehetővé teszi az állampolgárságtól való megfosztást – amit a magyar alkotmány megtilt – és az ország területéről való eltávolítást belügyminiszteri döntéssel.

Kiemelte: a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy az előző években kialakuló bevándorlási válság lezárulhasson. Eddig kizárólag a nemzeti intézkedések voltak sikeresek, mert Brüsszel a bevándorlást támogatta, az Európai Unió nem szankcionálta az illegális határátlépést, hanem a jogsértőkkel szemben követelt szolidaritást – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a TASZ szerint jogellenes és alkotmányellenes lehet a külföldi forrásokra kivetett illeték, a frakcióvezető azt mondta: meghallgatják az érvelést, de nem látnak ilyen aggályt. Illegális tevékenység finanszírozásáról van ugyanis szó, így az ilyen jellegű illeték kiszabása nem ellentétes az alkotmánnyal. Szintén kérdésre megerősítette: a törvénycsomag csak az illegális migrációt támogató szervezetekre vonatkozik, azokra nem, amelyek a tranzitzónához való eljutást és a menekültkérelem jogszerű beadását támogatják, így a Vöröskeresztre sem vonatkozhat a szabályozás.

Gulyás Gergely egy esetleges miniszterelnök-jelölti vitáról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt, nem látszik, hogy lenne kihívó, így ebben a pillanatban nem látja értelmét a vitának.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Médiahadjárat és büntetőeljárás

Elfogott egy SZDSZ-es pedofilt, bosszút állt rajta a baloldal
Médiahadjárat és büntetőeljárás is indult a nyomozó ellen, aki lekapcsolta a politikust.

Szakmai kérdésből politika

A történelemből jól ismert kommunista tempóval állunk szemben
Gyurcsány Ferenc brutális fenyegetéséről is kérdeztük Lajos Tamást és Szánthó Miklóst.

Kiemelt

Elsüllyedt egy tengerjáró hajó a bejrúti robbanásban + videó!
A robbanás során súlyosan megsérült a hajótest, és víz ömlött a hajó belsejébe.

Poszt-trauma

Dull, Sartre, Index, nemzeti ügy
Istenem, mennyire jellemző és mennyire tökéletes ez így.

Poszt-trauma

TGM receptje: végy egy kis önérzetet, aztán
A bájital az eddigieknél is erősebb hányingert okozhat.

Poszt-trauma

Döbbenetes kép zúzta porrá az Index utolsó bástyáját
Lehullott a függetlenség álarca.

Poszt-trauma

Gyurcsány, a földi sikló
A DK elnöke szerint ilyen lesz a jövő.

Aktuális

Magyar külpolitika a Covid–19 után
Nyolc sarkalatos pontban a kormányzati alapelvekről, a diplomácia lehetőségeiről.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!