Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 11., kedd, Ferenc napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBOrbán Viktor egy szabad, bátor ember
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/minden-onkormanyzati-adossagot-atvallal-a-kormany-4076509/

Minden önkormányzati adósságot átvállal a kormány

Teljesen átvállalja az önkormányzati adósság fennmaradó részét a kabinet.

A kormány megalakulása óta fontosnak tekintette az önkormányzatok adóssága helyzetének rendezését – hangzott el a hétfő kora délutáni kormányszóvivői tájékoztatón, ahol Giró-Szász András szóvivő és Lázár János miniszterelnökségi államtitkár beszámolt, hogy a megyei és települési önkormányzatok 2010-re csaknem 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

Lázár felidézte a korábbi lépéseket: először a megyei önkormányzatokat szabadították meg 190 milliárdos iga alól, 2012 decemberében ezt követte az 5000 fő alatti települések teljes mentesítése, ami 74 milliárd forintot jelent, majd 2013 első negyedévében az 5000 főnél nagyobb települések esetében a 40-70 százalékos átvállalás.

Valójában nem jött egészen váratlanul a kormány lépése: Tállai András, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Lánchíd Rádióban nem egészen két hete már beszélt arról – amiről korábban gazdasági lapok is írtak –, hogy mérlegeli az adósságkonszolidáció további lépéseit a kabinet. Lázár János egyébként még szeptemberben szintén utalt erre.

Ismert, a Világgazdaság október elején írt arról, hogy a jól gazdálkodó önkormányzatok önrész nélkül pályázhatnak.

 

A Belügyminisztérium legutóbb augusztusban adott ki összesítést az önkormányzati adósságátvállalással kapcsolatban.

A múlt heti ülésen a kormány úgy döntött: a fennmaradó 420 milliárd forint adósságtömeget teljes egészében átvállalja a kormány, így 2014. február 28-ától már teljes egészében a helyi közösségi fejlesztésekre koncentrálhatnak a települési és megyei önkormányzatok – foglalta össze a kormánydöntést Lázár.

Emlékeztetett arra is, ma már nem vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, csak fejlesztési célból és csak a kormány engedélyével. Az államtitkár bejelentése szerint ezzel az önkormányzati adósságkonszolidáció folyamata teljes egészében lezárult.

 

A kormány az adósság átvállalásával elvárásokat fogalmaz meg: az önkormányzatoknak egy növekedési, fejlesztési tervvel kell előállniuk, amely új lehetőségeket teremtenek a helyi kis- és középvállalkozásoknak. November 19-én Orbán Viktor miniszterelnök Kaposvárra látogat, ahol Szita Károly polgármester úrral találkozik és egy gazdasági konzultáción vesz részt, ahol megtárgyalják: a város milyen segítséget tud nyújtani a helyi vállalkozásoknak – mondta Lázár.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy a kormánytagok végigjárják az önkormányzatokat, ahol tanácsaikkal segítik a fejlesztési terveket. Ezeken a beszélgetéseken a kormány szándékai szerint a helyi agrár- és iparkamarák is részt tudnak majd venni. Január 15-ig a találkozók le fognak zajlani, míg 2014. február 28-ig az egész folyamatot technikailag is le kell zárni. A kormány szándékai szerint a 2014-20 közötti ciklus Európai Uniós forrásainak 60 százaléka a helyi kis- és középvállalkozásokhoz fog kerülni – zárta sajtótájékoztatóját Lázár.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Gyűlölethullám

Követőik fogságában a baloldali miniszterelnökjelölt-aspiránsok
Hosszú távon komolyan árthat az előválasztási versengés az ellenzék majdani miniszterelnök-jelöltjének megítélésében.

Eretnek szertartások

Azonos nemű párok megáldásával lázad a német egyház
Mintegy száz katolikus templom vesz részt a Vatikán állásfoglalása ellen tiltakozó kezdeményezésben.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Gyurcsányné és a csábítás trükkje
A Fehér Házban lázasan pakolják a bőröndöket, hogy az elnök európai körútján mielőbb Magyarországnak is a körmére nézhessen.

Poszt-trauma

Micsoda egy ország ez?
Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Aktuális

Dobrev Klára nem tudja, a keleti vakcinák mentenek-e életet
„Aki oltásellenes, az az is marad” – reagált a baloldal támadásaira a keleti oltóanyagok ellen Menczer Tamás.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!