Keresés
Magyar Nemzet
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja
HÍR TV – CIVIL KÖRGyurcsány vagyonelkobzással fenyeget
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/minden-onkormanyzati-adossagot-atvallal-a-kormany-4076509/

Minden önkormányzati adósságot átvállal a kormány

Teljesen átvállalja az önkormányzati adósság fennmaradó részét a kabinet.

A kormány megalakulása óta fontosnak tekintette az önkormányzatok adóssága helyzetének rendezését – hangzott el a hétfő kora délutáni kormányszóvivői tájékoztatón, ahol Giró-Szász András szóvivő és Lázár János miniszterelnökségi államtitkár beszámolt, hogy a megyei és települési önkormányzatok 2010-re csaknem 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

Lázár felidézte a korábbi lépéseket: először a megyei önkormányzatokat szabadították meg 190 milliárdos iga alól, 2012 decemberében ezt követte az 5000 fő alatti települések teljes mentesítése, ami 74 milliárd forintot jelent, majd 2013 első negyedévében az 5000 főnél nagyobb települések esetében a 40-70 százalékos átvállalás.

Valójában nem jött egészen váratlanul a kormány lépése: Tállai András, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Lánchíd Rádióban nem egészen két hete már beszélt arról – amiről korábban gazdasági lapok is írtak –, hogy mérlegeli az adósságkonszolidáció további lépéseit a kabinet. Lázár János egyébként még szeptemberben szintén utalt erre.

Ismert, a Világgazdaság október elején írt arról, hogy a jól gazdálkodó önkormányzatok önrész nélkül pályázhatnak.

 

A Belügyminisztérium legutóbb augusztusban adott ki összesítést az önkormányzati adósságátvállalással kapcsolatban.

A múlt heti ülésen a kormány úgy döntött: a fennmaradó 420 milliárd forint adósságtömeget teljes egészében átvállalja a kormány, így 2014. február 28-ától már teljes egészében a helyi közösségi fejlesztésekre koncentrálhatnak a települési és megyei önkormányzatok – foglalta össze a kormánydöntést Lázár.

Emlékeztetett arra is, ma már nem vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, csak fejlesztési célból és csak a kormány engedélyével. Az államtitkár bejelentése szerint ezzel az önkormányzati adósságkonszolidáció folyamata teljes egészében lezárult.

 

A kormány az adósság átvállalásával elvárásokat fogalmaz meg: az önkormányzatoknak egy növekedési, fejlesztési tervvel kell előállniuk, amely új lehetőségeket teremtenek a helyi kis- és középvállalkozásoknak. November 19-én Orbán Viktor miniszterelnök Kaposvárra látogat, ahol Szita Károly polgármester úrral találkozik és egy gazdasági konzultáción vesz részt, ahol megtárgyalják: a város milyen segítséget tud nyújtani a helyi vállalkozásoknak – mondta Lázár.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy a kormánytagok végigjárják az önkormányzatokat, ahol tanácsaikkal segítik a fejlesztési terveket. Ezeken a beszélgetéseken a kormány szándékai szerint a helyi agrár- és iparkamarák is részt tudnak majd venni. Január 15-ig a találkozók le fognak zajlani, míg 2014. február 28-ig az egész folyamatot technikailag is le kell zárni. A kormány szándékai szerint a 2014-20 közötti ciklus Európai Uniós forrásainak 60 százaléka a helyi kis- és középvállalkozásokhoz fog kerülni – zárta sajtótájékoztatóját Lázár.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

KÉPMUTATÓ LIBERÁLISOK

„Koncz Zsuzsáék legalább most fogják be a szájukat”
Schuster Lóránt szerint a Kádár-rendszer nagyobb kárt okozott, mint a két világháború.

KIFENT KÉS

Román mesterterv: hivatali szabotázs és történelemhamisítás
Mégsem háborús gonosztevő báró Kemény János, Erdély egyik legnagyobb humanistája?

Kiemelt

Gálázott a Barcelona és a Bayern München a BL-ben
A katalánoknál Messi, a bajoroknál Lewandowski volt a vezér, pénteken egymás ellen játszanak

Poszt-trauma

Havas Henrik páros lábbal szállt bele a vidéki magyarságba
Tanár úr, szégyellje magát!

Poszt-trauma

Boszorkányok márpedig nincsenek
A haladó balliberális képviselők hazájuk elleni kitartó áskálódása, a sok hazugság nem volt elég hiteles.

Poszt-trauma

Niedermüller Péter irányt mutat – a sötétségbe
Ő beszél itt európai kultúráról meg európai politizálásról.

Poszt-trauma

Dull, Sartre, Index, nemzeti ügy
Istenem, mennyire jellemző és mennyire tökéletes ez így.

Aktuális

Kétszázharminc éve született Kölcsey Ferenc
A Szatmár megyei Sződemeteren 1790. augusztus 8-án született a Himnusz költője.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!