Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/nem-engednek-a-rogan-fele-uzletbol-4263776/

Nem engednek a Rogán-féle üzletből

Nem megy be a Fidesz a Jobbik utcájába, az alaptörvény módosítását kockáztatva is kitartanak a letelepedési üzlet mellett.

Úgy tűnik, nem akar lemondani a kormány a letelepedési kötvényekről még úgy sem, hogy a Jobbik csak ezen az áron támogatná az alaptörvény módosítását. Kósa Lajos szerda dél körüli sajtótájékoztatóján teljesen értelmetlennek nevezte a két kérdés összemosását.
A Fidesz frakcióvezetője szerint olyan ez, mintha az ellenzéki párt azt is kérné a támogatásáért cserébe, hogy a Fidesz vegyen tőlük havonta „három Wartburg-féltengelyt”.

A Jobbik reagált

A Jobbik ugyanakkor kitart amellett, hogy november 7-ig hatályon kívül kell helyezni a letelepedési kötvényekről szóló szabályozást ahhoz, hogy egy nappal később megszavazzák az alaptörvény módosítását. Mirkóczki Ádám szóvivő elmondása szerint ennek érdekében csütörtökön már szövegszerű javaslattal érkeznek a témában összehívott többpárti egyeztetésre.

„A Fidesznek el kell döntenie, hogy mi a fontosabb: Rogán Antal piszkos pénze, vagy az ország biztonsága” – mondta.

A kormánypárti politikus egyben élesen támadta a Jobbik elnökét. Azt mondta, Vona Gábor hazudozik, hiszen korábban még ő is szerette volna az alaptörvény módosítását, és hazaárulónak is nevezte őt arra hivatkozva, hogy a Jobbik is így illette azokat, akik támogatnák a betelepítést.

Kósa ennek ellenére reméli, hogy az Országgyűlés elfogadja majd a kormány alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatát, ehhez független képviselők szavazatára számít. Szavaiból az is kiderült, hogy ha ez mégsem történik meg, akkor van B-tervük, ám erről semmit sem árult el.

A kormányzat szerdai nyilatkozataival láthatóan a Jobbikra próbálja tolni a felelősséget, azt sugallva, hogy a párt nem kezeli valódi nemzeti ügyként az alaptörvény módosítását, ezzel együtt a migrációt és a kvótakérdést. Előző nap még úgy reagáltak az Orbán Viktor miniszterelnök és Vona Gábor Jobbik-elnök közti egyeztetésre, hogy a kormányfő megfontolja az ellenzéki vezető felvetéseit. Vona tegnap este jelentette be: nem támogatja a Jobbik az alaptörvény módosítását, amennyiben a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos kormányzati álláspont nem változik.

A tegnapi találkozó külön érdekessége – azon túl, hogy a kormány csapdahelyzetbe került –, hogy Orbán Viktor hosszú idő óta először kényszerült alkuhelyzetbe. Sőt, magát a négyszemközti találkozót eredetileg a Jobbik kezdeményezte, a kormányfő pedig engedni kényszerült. Mindezt azután, hogy Vona a miniszterelnök lemondását követelte a népszavazás érvénytelensége miatt.

A történet másik olvasata, hogy a belvárosi ingatlanügyletek, az offshore-biznisz és a legutóbbi helikopteres bulibáróskodás után Rogán Antal és környezete a Fidesz számára is teher.

Emiatt elemzői és újságírói körökben délelőtt még tartotta magát az az elképzelés, hogy
a miniszterelnök immár könnyebb szívvel válik meg a százmilliárdos letelepedési kötvény bizniszétől. Hiszen az politikai értelemben sokkal többet visz annál, mintsem bármilyen további kecsegetető haszon reményében még fenntartsák azt.

A jelek szerint azonban a fontossági sorrend mégiscsak más.

Kufárkodás

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel úgy fogalmazott: különös a Jobbik elnökének magatartása, hiszen a párt már a sokadik feltételt támasztja az alaptörvény módosításához. Korábban szerettek volna egyes rendelkezéseket kétharmados módosításokhoz kötni, voltak módosító javaslataik, legutóbb pedig „ettől szinte teljesen független kérdésben”, a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban „szeretnének mást, mint korábban”. Az államtitkár méltatlannak nevezte a kialakult helyzetet, azt mondta, nem lehet „kufárkodásnak tekinteni” ezt az ügyet. „Azt gondoljuk, és talán feltételezhetjük is”, a valós akarat az, hogy a Jobbik nem szeretné támogatni az alaptörvény módosítását, nem szeretné figyelembe venni az emberek akaratát, és végül nem fogja támogatni a módosítást – mondta Tuzson Bence az MTI összefoglalója szerint.

A kufárkodás szót az MSZP is átvette, a párt konkrétan felszólította a Jobbikot, hogy ne „kufárkodjon” az alaptörvény módosításával, ha nemzeti ügynek tartja azt. Szakács László frakcióvezető-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor felszólította a Fideszt, hogy mutasson egy olyan kötvényvásárlót, akinek letelepedése nemzetgazdasági szempontból indokolt volt. Elmondta, az MSZP még szeptemberben nyújtott be törvényjavaslatot, amely a letelepedési kötvények azonnali megszüntetését kezdeményezte. Ezt az Országgyűlés nem vette tárgysorozatba.

Szocialista körökben feszültséget okozott, hogy Molnár Gyula pártelnök eredetileg nem is tárgyalt volna Orbán Viktorral. Aztán kedden ez mégis megtörtént, de Molnár nem tájékoztatta erről a nyilvánosságot. A kormányzati offshore-üzlet megszüntetését régóta követeli a párt, ám Vonáék a jelek szerint elvitték előlük a show-t.

###HIRDETES2###

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …