Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 21., hétfő, Alajos, Leila napja
HÍR TV - BAYER SHOWGyurcsány valóban egy veszélyes játékos.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/orban-viktor-vilagossa-tettuk-hogy-az-egeszsegugy-nem-uzlet-4003912/

Orbán Viktor: Világossá tettük, hogy az egészségügy nem üzlet

A 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye a privatizáció megakadályozása volt – mondta a kormányfő.

Az akkori kormány fel akarta szabdalni a biztosítási rendszert, fizetőssé akarta tenni az egészségügyi ellátást, el akarta adni a legértékesebb vagyontárgyakat – hangsúlyozta Orbán Viktor a négymilliárd forintos beruházás átadásán. Ezzel kellett szembefordulni 2008-ban, hogy világossá tegyük, az egészség nem üzlet – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: amikor kórházátadásról beszélünk, akkor nehéz sorsú, segítségre szoruló emberekről is beszélünk, de arról is, „hogy milyen lelkülete van egy országnak, mennyire törődik, milyen színvonalon törődik, mennyire tartja fontosnak” polgárai sorsát.

A közösen elvégzett munka nem hiábavaló, mert megjönnek az eredmények – fogalmazott a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon 200 ezer ember hagyta abba a dohányzást.

Fontos eredményként értékelte, hogy bevezették a népegészségügyi termékadót, ami 52 milliárd forint bevételt hozott, amiből az egészségügyi béremelés alapjait teremtették meg. Orbán Viktor szólt arról, hogy folytatni fogják az egészségtelen élelmiszerek kiszorítását annak érdekében, hogy „kevesebb egészségkárosodást szenvedjenek el a magyarok”.

A méhnyakrák elleni védőoltás bevezetését, a 2010 óta átadott 277 új mentőautót, a 22 új, valamint a 60 régi mentőállomás most folyó átépítését is az egészségügy színvonalának emelése érdekében tett fontos lépésként értékelte a miniszterelnök.

Kitért arra, hogy az elmúlt években egy feladatot nem sikerült a kormány szándékai szerint megvalósítani, mert nem sikerült rendezni a háziorvosok helyzetét. „A háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad nemcsak attól, amit megérdemelnének, hanem attól, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükségünk van” – fogalmazott.

A kormány elmúlt négyéves munkáját értékelve kiemelte, hogy „két olyan bajt, nyomorúságot” sikerült megoldani, amely évtizedek óta gondot okozott az embereknek. Az áremelések megfékezését, valamint az „adósrabszolgaságba szakadt családok” megsegítését értékelte sikeresnek a kormányfő.

Beszélt arról, hogy 2010-ben, a kormányváltáskor egy olyan országban éltünk, „ahol volt tízmillió ember és abból 1,8 millió fizetett adót”. „Többen dolgoztak ennél, de a tízmillió ember közös terheiből csak 1,8 millió ember vállalta a ráeső részt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ma már 4,1 millió ember dolgozik, és mindannyian fizetnek adót. „Így már fenn tudunk maradni, így már meg tudunk állni a lábunkon, így már előrejuthatunk” – tette hozzá.

Az önkormányzati választással kapcsolatban arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt rajta. Orbán Viktor szerint az önkormányzati választáson az emberek kifejezhetik a bizalmukat a kormány politikája iránt, mert szavazatukkal „a következő négy év kormányzati cselekvőképességét is befolyásoló” döntést is hoznak.

Tóth Gábor, a kórház főigazgatója elmondta: a rendszerváltás óta a legnagyobb beruházás készült el mintegy 4 milliárd forintos beruházással, mely a környéken 150 ezer ember egészségügyi ellátását javítja. Kiemelte, hogy egy stroke-centrumot is kialakítottak, amelynek az utógondozásban is fontos szerep jut.

Ismert, a Fidesz által kezdeményezett „háromigenes” 2008-as népszavazás nemcsak elsöpörte a Gyurcsány-kormány által bevezetett kórházi napidíjat és vizitdíjat, valamint a tandíjat, hanem emellett megmutatta, mennyire kormányellenes hangulat uralkodik az országban – Gyurcsány Ferenc később maga is azt nyilatkozta, hogy már ekkor le kellett volna mondania.

Azt, hogy a lakosság jelentős többsége szakítani akart a szocialista-szabad demokrata kormányzással, jól mutatta, hogy végül 2010-ben a választók a Fidesz–KDNP pártszövetséget juttatták a parlamenti székek több mint kétharmadához.

Azóta egyébként – ahogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogalmazott – az elmúlt években tett lépésekkel a kormány nemcsak újjáélesztette az egészségügyet, de egy nemzeti egészségügyi szolgálat alapjait is megteremtette.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

EGYMÁST FALJÁK FEL

A DK-hoz igazolnak a szocialisták húzóemberei
Egyre-másra veszíti el az MSZP fajsúlyos politikusait, akik sorra a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióban landolnak.

KÉPESEK VAGYUNK AZ ÚJRAKEZDÉSRE

Dömötör Csaba: A mi tervünk a jó kormányzás
Az államtitkár szerint lehet, hogy Gyurcsány Ferencnek van igaza, és a baloldalon egyszázaléknyi súlya sincs Karácsony Gergelynek.
Szabadon engedi Spanyolország a katalán politikai foglyokat
Több száz katalán tiltakozott, mondván, nem egyeznek ki a kegyelemmel, függetlenedni akarnak.

Poszt-trauma

Szivárványos müncheni stadion
Nemtelen hadviselést indítottak ellenünk a németek a sorsdöntő szerdai mérkőzés előtt. Csak nem tartanak tőlünk?

Poszt-trauma

A fél világ letérdel a BLM előtt
A nemzeti hősök szobrait lerombolják Amerikában, a BLM nevében pusztító söpredék tiszteletére pedig szobrokat állítanak.

Poszt-trauma

Orbán kedvence okozhatja Dobrev bukását
Elválik az ocsú a búzától.

Aktuális

Minikert medencével mediterrán hangulatban
A ház tulajdonosai az eredeti értékeket megőrizve, életmódjuknak megfelelő szabadtéri, medencés helyet álmodtak meg magunknak.

Fricz Tamás blogja

Így jutunk el Sólyom Lászlótól Vörös Imréig
A balliberálisok kíméletlen és kegyetlen rendszervisszaváltást fognak végrehajtani.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!