Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/oriasi-a-fizetesek-kozti-szakadek-az-orszagban-3874021/

Óriási a fizetések közti szakadék az országban

A minimálbér emelése a Policy Agenda szerint csak rövid távon csökkenti a különbségeket.

Bő tíz év alatt csaknem duplájára nőtt a főváros és a legalacsonyabb nettó átlagbérrel rendelkező megye közötti bérkülönbség. A tavalyi évhez képest ugyan idén van némi javulás, hiszen a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány miatt „kilőttek” a fizetések, ez csak ideig-óráig kezeli a helyzetet. Középtávon megint nyílni fog az olló, és a különbség növekedésére rásegít az egykulcsos adórendszer és a közmunkaprogram, egyebek között ez derül ki a Policy Agenda legfrissebb elemzéséből.

A kutatás megállapítja, hogy bár az idei év első négy hónapjában 11,9 százalékkal emelkedtek a nettó bérek Magyarországon – a minimálbér-emelés és a munkaerőhiány hatására –, megyékre lebontva már nem ennyire egyértelmű a siker. Meglepő adat, hogy Budapesten a bérek emelkedése 1,7 százalékponttal alatta marad az országos átlagnak, vagyis a megyék tavalyhoz képest csökkenteni tudták a bérkülönbséget, a budapesti átlagbér azonban – amely változatlanul a legmagasabb az országban – továbbra is 1,8-szerese az ország legrosszabb helyzetű megyéjében fizetett átlagbérnek. 2006-ban Somogy megye és Budapest között 45 százalék volt a különbség, ami 2016-ra 90 százalékra nőtt, 2017-ben pedig 82 százalékra változott ez az érték.

Hasonló ívet ír le a legjobban és a legrosszabbul teljesítő megyék közötti különbség. 2006-ban még csak 17 százalék volt a differencia, 2016-ra 54-re nőtt, majd az idei évre ez 46 százalékra mérséklődött. Az elemzésben külön megvizsgálták a legmagasabb átlagbérrel rendelkező öt megyét (Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Heves) és a fővárost, valamint a legalacsonyabb átlagértékkel rendelkező hat megyét (Zala, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg). A gazdasági válság kitörése óta a top hat területi egységben 60 százalékkal nőttek átlagosan a nettó bérek, míg a legalacsonyabb bérrel rendelkező megyékben csupán 40 százalékkal. Érdekes adat, hogy a legmagasabb átlagbéreket hozó hat megyében 4,3, a legnehezebb helyzetű megyékben viszont 7 százalékkal csökkent a munkaképes korú lakosság száma.

Nem csak az elvándorlás, a kevés gyerek és a közmunka számai jelzik, hogy nem csupán rövid távon lesz munkaerőpiaci krízis a nehéz helyzetű térségekben. 2008 és 2015 között a top hat megyében 78 százalékkal volt magasabb a beruházások értéke egy munkaképes korú emberre vetítve, mint a legnehezebb helyzetű megyékben. Ez további bérkülönbség-növekedéshez vezet majd.

A Policy Agenda kutatása megállapítja, hogy a minimálbér emelése az egyik olyan eszköz, amellyel egy ideig mérsékelni lehet az országon belüli bérkülönbségeket, ugyanakkor az egykulcsos adórendszer és a közmunkaprogram ellenkező hatást fejt ki.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …