Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/vegrehajtas-az-oro-ellen-3898747/

Végrehajtás az ORÖ ellen

Az eljárást a Magyar Nemzet kezdeményezte, mivel a szervezet jogerős ítélet ellenére sem adja ki szerződések adatait.

Végrehajtási eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ellen, ugyanis a szervezet annak ellenére sem hajlandó kiadni a tavaly kötött szerződéseinek adatait, hogy erre a bíróság jogerős ítéletben kötelezte. Lapunk azt követően indított pert a cigány szervezet ellen, hogy birtokunkba került egy hangfelvétel, amelynek tanúsága szerint az ORÖ hivatalvezetője arról beszélt egy tavalyi szakmai bizottsági ülésen, hogy lehetetlen állapotok uralkodnak az önkormányzatban. Cserháti Tiborné azt állította, a szervezet alkalmazottai között nincsenek szakmailag alkalmas munkatársak, az álláshelyeket pedig olyan ismerősök, rokonok, barátok töltik be, akiknek a tevékenysége mögött nincs munka.

A hivatalvezető beszélt a roma önkormányzatban uralkodó összefonódásokról is, arról, hogy egyes képviselők bejárnak hozzá például olyan kérésekkel, hogy az ő ismerősük kapjon fizetésemelést. Mint mondta, ezzel csak az a baj, hogy nincs mögötte munka. – Azt el tudom fogadni, hogy valaki valakinek az ismerőse, rokona vagy bárkije, vagy nagyon tetszik neki, meg nagyon aranyos és kedves, csakhogy ez itt egy önkormányzati hivatal – hangsúlyozta a hivatalvezető. Majd indulatosan hozzátette: csupán két hozzáértő emberre lenne szüksége, de annyi sincs.

A hangfelvételen elhangzottak alapján voltunk kíváncsiak arra, hogy az ORÖ új elnökének hivatalba lépése óta pontosan milyen tartalmú és milyen összegű megbízásokat kötött a közpénzből működő szervezet. Balogh Jánost tavaly februárban választotta meg a 47 tagú grémium elnöknek. Az ORÖ közérdekűadat-igénylésünkre nem adta ki a szóban forgó adatokat. A bíróság azonban idén január végén hozott jogerős ítéletében kötelezte az önkormányzatot a kért információk kiadására, amire 15 nap állt volna rendelkezésre. Ez viszont már hetek óta letelt, a roma önkormányzat vezetői pedig a fülük botját sem mozdítják az ügyben.

A jelek szerint egyébként egyáltalán nem meglepő, hogy az ORÖ-ben fittyet hánynak a jogerős ítéletre. Egyelőre annak sincs semmilyen következménye, hogy a szervezet botrányos körülmények közt költött el 1,6 milliárd forintot a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével fémjelzett Híd a munka világába program keretében. Igaz, az ügyben már nyomoz az adóhivatal két éve, ám eredmény nélkül, ugyanis egyetlen gyanúsítottja sincs az ügynek. Ez azért érdekes, mert az ORÖ-nél a jóval bonyolultabb brókerbotrányokkal körülbelül egy időben indult nyomozás, de a Buda-Cash és a Quaestor ügyében már vádat is emeltek a hatóságok.

Ráadásul tavaly karácsony előtt derült ki, hogy a kormány kifizeti a roma önkormányzat milliárdos adósságának nagyobbik részét. „Speciális támogatás” címén az Országos Roma Önkormányzatnak 1,3 milliárd forintot ítélt meg a kabinet. Ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azzal indokolta, hogy az önkormányzat működőképességének fenntartásáért vállalják át a tartozást. Hozzátette, hogy a roma szervezet fennmaradó adósságát magasabb törlesztőrészlettel és fennálló ingatlan vagyonának fedezetével törleszti.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …