Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/hiaba-epul-sok-lakas-az-arak-tovabbra-is-csillagaszatiak-3866132/

Hiába épül sok lakás, az árak továbbra is csillagászatiak

Négyzetméterenként egymillió forint – ennyibe kerül Budapest bizonyos részein egy lakás. Mutatjuk a vidéki árakat is.

Egyelőre lendületes a lakásépítés felfutása, de már látszanak a korlátok jelei. Az új szerződések száma tavaly novemberben nyolc százalékkal esett az egy évvel korábbi értékhez képest, ami előrevetíti, hogy 2020 körüli átadással már kevesebb új lakást kínálnak, mint idei vagy jövő évi befejezéssel. Ennek magyarázata lehet, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben az árcsökkentő hatású, kedvezményes, ötszázalékos áfa – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében. – A tavalyi év kifejezetten jó volt a lakásépítés tekintetében, s ez növelte az egész építőipar teljesítményét, de az idei év még ennél is jobb lehet – nyilatkozta az Ingatlan.com szakértője. Balogh László becslése szerint a jelenlegi kilátások azt mutatják, hogy 2018-ban 20-25 ezer új lakás épülhet.

Csaknem 40 ezer új lakás építésére lehet számítani a következő néhány évben – írja elemzésében az Újotthon.hu. A portál januári felmérése szerint idén a fővárosban várhatóan 9500 lakást adnak át, vidéken pedig 3400-at. Jól mutatja a növekvő piacot, hogy az egy évvel ezelőttihez képest 44 százalékkal több új lakást kínálnak a fejlesztők, miközben 6,5 százalékkal csökkent az eladatlan lakások száma.

Nemcsak az épített lakások számában jelentős az eltérés Budapest és a vidéki nagyvárosok között, hanem az árakban is. A fővárosban 350 ezer forint alatti négyzetméteráron alig találni új lakást, az átlagos ár 762 ezer forint. Jól mutatja a drágaságot, hogy az eladásra kínált új lakások 82 százaléka az 500 ezer és egymillió forint közötti kategóriába tartozik négyzetméterre vetítve. A legdrágább lakások az I. és az V. kerületben, illetve szinte az egész II. kerületben, valamint a XII. kerület Alkotás úton kívüli területein, továbbá a VI. kerület belső részén találhatók. Ezeken a helyeken egymillió forint alatti négyzetméteráron nem lehet új lakást vásárolni.

Vidéken a megyei jogú városokban indult be leginkább a piac, ezeken a településeken az elkövetkezendő egy-két évben összesen 9250 lakás építése várható. A listavezető Győr 1700 lakással, majd Debrecen következik 1300-zal. Az árak jelentősen elmaradnak a budapestiekétől, hiszen amíg a fővárosban alig lehet négyzetméterenként 350 ezer forint alatt új lakást kapni, addig ezekben a városokban 387 ezer forint az átlagár. A legdrágább város Sopron, Székesfehérvár és Kecskemét 450 ezer forintos átlagárral, és nem sokkal marad el Győr sem. A legolcsóbb vidéki lakások 220 ezer forintos négyzetméteráron kaphatók, és a legdrágább sem éri el az egymillió forintot. A megyei jogú városokban a lakások több mint felét kínálják négyzetméterenként 400 ezer forint alatt, az 500 ezer forint fölötti áron kínált lakások aránya pedig nem éri el a nyolc százalékot sem.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …