Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/kastelytulajdonosok-elonyben-3947472/

Kastélytulajdonosok előnyben

Még euróban is óriási adóalap-kedvezményhez juthat, aki műemléki épületet újít fel.

Százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége jövőre a társaságiadó-alapból, ha a parlament elfogadja a 2017-es adócsomagot. Az erről rendelkező paragrafust érdeklődésünk nyomán Siklós Márta adószakértő szúrta ki. A részletekről szólva lapunknak elmondta azt is, mindehhez még arra sincs szükség, hogy a kedvezménnyel élő vállalkozás az épület tulajdonosa legyen. Elég hozzá az is, ha a kincstári vagy önkormányzati épület vagyonkezelője vagy bérlője. A Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. szakértője hozzátette, azok is részesülhetnek ebben a kedvezményben, akik a pénzt adják a felújítási munkákra. De jól járnak azok is, akik nem felújítanak egy műemléki épületet, hanem csak üzemeltetik. Ők az üzemeltetés fejében legfeljebb ötven százalékkal csökkenthetik társaságiadó-alapjukat.

Az adószakértő meglátásán kívül érdekes az a mellékletkiegészítés is, ami arról szól, hogy ha magánszemély a felújító vagy karbantartó, akkor az érdekkörébe tartozó társas vállalkozás erre a célra szánt adománya illetékmentességet élvez. Azaz, aki megfelel a tervezett jogszabályban foglaltaknak, a saját cégei között illetékmentesen tudja járatni ezeket az összegeket.

A magyarországi kastélyok, műemléki épületek üzemeltetetésének és felújításának elősegítése kétségtelenül fontos társadalmi cél, amelyre nem ördögtől való pénzt áldozni. Felvetődhetnek ugyanakkor kérdések az időzítéssel kapcsolatban. Mint arról már lapunk is beszámolt a 444.hu portál közlése nyomán, a műemlékvédelem alatt álló turai kastély, a körülötte elterülő többhektáros, ősfás parkkal együtt például úgy váltott tulajdonost, hogy a személyes kapcsolatok, az üzleti érdekeltségek és egy illetékbefizetési igazolás tanúsága szerint a tranzakció hátterében minden bizonnyal Orbán Viktor miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István áll. Sajtóinformációk szerint a területen ugyanakkor már el is kezdődtek a munkálatok, a kertrendezést tekintve legalábbis biztosan.

Ugyancsak kérdéseket vet föl a javaslat időzítése kapcsán az is, hogy a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó, 28 milliárd forint alaptőkével létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) kutató- és oktatási központot alakít ki a budai Várnegyedben. Két ingatlant is vásároltak erre a célra, és természetesen mindkettő műemlék. Az egyik az Úri utca 72. szám alatt található épület, amelyhez jelentős pincerendszer is tartozik. A másik a régi budai városháza épülete, ahol az oktatásra szánt helyiségek mellett a hírek szerint borbolt is helyet kap majd. Ennek az épületnek a renoválási munkáiban a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségeihez sorolt Magyar Építő Zrt. és az egykor Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Zrt. vesz részt, utóbbi a világítás megújításáért felel.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az adócsomag e részét kizárólag a jegybank és a kormány érdekeltségi körébe tartozó személyek érdekében alkották meg, mindenesetre érdekes, hogy mégis pont most, és ilyen hatalmas összeggel támogatják a hasonló épületekről való gondoskodást. Ezzel kapcsolatban meg is kerestük a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályát, lapzártánkig azonban még nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a változás az országban rengeteg műemléki védelem alatt álló épületet érint, jelentősen megkönnyíti az önkormányzatok dolgát is, ha felújítani szeretnének, mivel ezek igen költséges munkák.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …