Keresés
Magyar Nemzet
2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád napja
HÍR TV – Keménymag:Gyurcsány ismét nagyot ment a héten
Archívum, Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/velemeny-archivum/bukta-utan-3846293/

Bukta után

Ámítottuk magunkat, a végeredménynek látványos előjelei voltak. A tömegeket egy mérsékelt és hiteles ellenzék szólíthatná meg.

Nehéz megszólalni. Vagy bármit is leírni a rettenetesen üres fehér papírra (Hajnóczy Péter). Hajnal óta úgy érzem magam (feltehetőleg számos más sorstársammal együtt), mint akit alaposan elvertek, utána pedig búcsúzóul egy bunkósbottal jól fejbe is kólintottak.

Csalódottságunk miatt elsősorban magunkat hibáztathatjuk. Ámítottuk magunkat. Hiszen miért lepődünk meg, amikor nemcsak nyilvánvaló, de rendkívül látványos előjelei voltak a tegnapi ordas nagy buktának? Nem jósolta meg mindegyik közvélemény-kutató intézet kisebb-nagyobb pontatlansággal a bekövetkező végeredményt? De igen. Azon nyomban el is hitettük magunkkal, hogy „felülmérik a Fideszt”. Abban az illúzióban ringatóztunk, hogy a magas részvételi aránnyal kikényszeríthető a (korrupciótól a demokratikus alapelvek semmibevételén a borzalmas, szélsőséges és pökhendi retorikán át a keresztény, a nemzeti és a konzervatív címkék áruvédjeggyé aljasításáig, az átlátszó hazugságokig) számtalan okból nehezen elviselhető kormányzat távozása. Volt olyan társam, aki vasárnap délután már szinte megsajnálta őket várható bukásuk miatt. Este is ebben a szellemben ültünk le baráti-szakmai társaságban, hogy közösen várjuk az eredményeket. A kezdeti szorongó-vidám tréfálkozást hamarosan az egyre keserűbbé, kényszeredetté váló viccelődés váltotta fel az ország kilátásairól és persze saját további sorsunkról.

Az ellenzéki pártvezérek nyilatkozatai, sokszor már a választás előtt megkérdőjelezhető cselekedetei pillanatok alatt váltak súlytalanná. Kétségtelen, hogy rendkívül súlyos teher nehezedett rájuk. Miközben az elképzelhető legtisztességtelenebb módon próbálta lejáratni, besározni őket a kormány dömpingmédiája (így lett Szél Bernadettből hazáját eláruló kém, Hadházy Ákosból pénzéhes szomszédgyilkos, Vona Gáborból pedig a pápa merénylőjével kokettáló erkölcstelen muszlim), meg kellett felelniük annak a szerepnek, amelyet a közvélemény lázadó része elvárt tőlük: viselkedjenek kormányképes politikusként. Emberfeletti, szinte csodaszámba menő dolgot kívántunk tőlük; effélét legfeljebb egy igazi politikusfenomén tudna teljesíteni. Ilyenből pedig egy évszázadban legfeljebb néhány születik mifelénk.

Nem akarok ítéletet mondani gyenge teljesítményük fölött. A Fidesz által sulykolt egyik tézisnek azonban, lássuk be, reális alapja van: a kormány igazi ellenzékének az utóbbi időben sokkal inkább a hatalomtól független sajtó bizonyult. Ebből pedig derekasan kivette a részét a konzervatív-liberális Magyar Nemzet is. Nyugodtan mondhatjuk: mi a jelenlegi, önmagához visszataláló lapért, mi több, a szabadságunkért alaposan megszenvedtünk a 2015 februárja óta eltelt három évben. Állva maradtunk. Legfeljebb amiatt aggódhatunk, hogyan bírjuk ki a kormány minden más sajtótermékhez képest keményebb támadásait. (Rossz jel a Népszabadság bedöntése, olyan médiumok kisajátítása, mint az Origo vagy a Figyelő.)

A sajtó viszont hosszú távon nem veheti át az ellenzéki politizálás szerepét. A most ismét vereséget szenvedő és az első nyilatkozatok alapján önmagukkal elfoglalt pártok vagy felnőnek ehhez a feladathoz, vagy lesznek mások, amelyek – ha még lesz rá módjuk egyáltalán – átveszik a zászlót.

Végezetül hadd osszam meg egy ma reggeli élményemet a kedves olvasókkal: egyik barátom telefonon arról érdeklődött, nem gondolom-e, hogy esetleg csalás történt. Hiszen az utcán tapasztalható közhangulat egészen más, Fidesz-barát hangokat nemigen hallani. Kizárt tehát, hogy ilyen nagy arányban szavaztak volna az emberek Orbán Viktor pártjára. Szerintem – mondtam neki – ilyen hatalmas méretekben megoldhatatlan a csalás. A Fidesz valószínűleg nem is szorult rá. Ám az újrázást ünneplők megfeledkeznek egy kézenfekvő tényről: a Fidesz-szavazók tábora rendkívül heterogén, valószínű, hogy a többség jobb híján húzta be az ikszet mellé. Egy dél-dunántúli ismerősöm például válogatott trágárságokkal emlékezett meg a kormánypárti korrupcióról, a munkahelyén személyesen is átélt visszásságokról. Őt a mára nagyjából kifulladó migránspropaganda vette rá, hogy végül a Fideszre voksoljon. A tanulság pedig, hogy Orbán Viktoréknak közel sincsenek olyan hatalmas tartalékaik, olyan nagy táboruk, amint azt elért választási eredményük mutatja. A csalódás szélén álló tömegeket egy mérsékelt és hiteles ellenzéki erő talán még megszólíthatja.

Ablakom alatt munkások beszélgetnek, természetesen a választási eredményekről. Ahogy kiveszem, egyszerre szidják a Fideszt és az ellenzéket.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Belharc

Leszámolásról írt, és kilép a Jobbik-frakcióból Sneider Tamás
A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre – írta Sneider, akik nem lesz alelnök.

EP-ülés

Ennyi pénz jutna Magyarországnak a helyreállítási alapból
A papírformának megfelelően a legnagyobb szeletet a járvány által leginkább sújtott országok kapnák.

Kiemelt

Az ideinél mintegy 80 milliárddal több jut jövőre oktatásra
Az elmúlt évek tendenciáját folytatva várhatóan ismét tovább emelkedik az oktatási ágazat állami ráfordítása. A 2021-es központi költségvetés Országgyűlés elé beterjesztett javaslata szerint az ideinél mintegy nyolcvanmilliárd forinttal többet, összesen 2228 milliárd forintot költene az állam oktatási célokra. A Klebelsberg Központ kiadásaira például több mint 580 milliárd jut jövőre, az egyetemekre és főiskolákra pedig 461 milliárdot szánnak.

Poszt-trauma

Ellenzék = DK, a DK szerint
Már megint ki hazudik?

Poszt-trauma

Salvini hívei nagyon szeretik Orbánt
Avanti ragazzi di Budapest!

Poszt-trauma

Bauer Tamás és Kádár zoknija
A liberális vírustörzs a magyar társadalom immunrendszerét támadja.

Poszt-trauma

„Odaát” semmi sem változott
Mélységes szomorúsággal veszem tudomásul.

Aktuális

Porlad és fogy az egykor szebb napokat is látott párt
Párttársai szerint Jakab Péter a külhoni magyarokat támadja, a Jobbikban pedig folyamatosan tisztogat.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bíróság tranzitzónát betiltó döntése vízválasztó
Legyünk pontosabbak: a brüsszeli elit és a Soros-hálózat – látszólag elérte a célját.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!