Tasnádi elméje: vesztegetés miatt nyomoz az ügyészség

Vesztegetés miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Budapesti Nyomozó Ügyészség a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter elmeszakértői vizsgálatával összefüggésben – erősítette meg lapunk információját Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Hozzátette: gyanúsított még nincs az ügyben, részleteket a nyomozás érdekeire tekintettel nem mondhat el. A nyomozásban feltehetőleg meghallgatják a szakértői véleményt elkészítő elmeorvosokat, az őket kirendelni indítványozó ügyvédet, valamint magát Tasnádi Pétert is.

Magyar Nemzet
2007. 12. 18. 5:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy mindez megtörtént-e, Morvai Attila szintén a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el. Annyit fűzött csak hozzá, hogy a vizsgálódás csupán egy-két hete kezdődött. Ismeretes, tavaly szeptemberben Nagy Ervin és Gaál Katalin elmeorvosok megállapították, hogy Tasnádi Péter közepes mértékben volt korlátozva cselekvéseiben a bűntettei elkövetésekor, s tíz évre visszamenőleg hasonlóan kóros elmeállapotban szenvedett. Ezt a véleményt Antal Albert is megerősítette, továbbá homloklebeny-sorvadást állapított meg. Ezért egyetértett kollégáival, akik a vádlottat közepesen beszámíthatatlannak ítélték. Egyúttal megemlítette: nem zárható ki, hogy elmeállapota miatt Tasnádi hasonló cselekményt követ el, mint amivel vádolják.

E véleményeket felhasználva ügyvédei perújítást kezdeményeztek a Pest Megyei Bíróságon korábbi, 2002-ben zárult, önbíráskodás, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés és adócsalás miatt indult büntetőügyében. Ezért jogerősen 4 és fél év szabadságvesztésre ítélték, amelyből 3 és fél éve feltételesen szabadult. A bírói tanács a közepes beszámíthatatlanságra való tekintettel a nyáron két évvel mérsékelte a büntetést. A törvény szerint ugyanis ilyen esetben a várható szabadságvesztés korlátlanul enyhíthető.

Az egykori vállalkozó és társai elleni büntetőperben azonban ügyészségi indítványra új szakértő kirendeléséről döntött a Fővárosi Bíróság tanácselnöke. A múlt havi tárgyalására megidézett elmeorvos a korábbi véleményekkel szöges ellentétben kizárta, hogy Tasnádi kóros elmeállapotú lenne. Sőt, az agysorvadást is kétségbe vonta. Módis Katalin debreceni igazságügyi elmeszakértő szerint Tasnádit semmi nem korlátozta abban, hogy cselekményei következményeivel tisztában legyen. Leszögezte: a vállalkozó sem most, sem korábban nem szenvedett elmebetegségben. A szakember szerint ugyan Tasnádi személyiségzavara megkönnyítette a bűncselekmények elkövetését, de nem korlátozta abban, hogy felismerje azok társadalmi veszélyességét.

A védők indítványára korábban kirendelt elmeorvosok szerint Tasnádinak 10 éve az agysorvadás mellett a szélsőséges hangulatváltozások kóros állapotát diagnosztizálta. Módis Katalin ezt sem tapasztalta. Az agysorvadással összefüggésben Módis Katalin leszögezte: Tasnádi jelenleg majdnem 60 éves. Az öregedési folyamat részeként sokak agya 40 éves kor után sorvadni kezd, de szellemi leépülés nem figyelhető meg a vádlottnál. Tasnádi esetében nem tapasztalható az agyfelület funkciójának zavara a debreceni orvos szerint. Mivel mindegyik szakértő kitartott álláspontja mellett, a bíróság az Egészségügyi Tudományos Tanácstól szerez be újabb, immár negyedik elmeorvosi szakvéleményt.

Szenvedi Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.