időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: A legjobb, ha az embereket is bevonjuk a döntéshozatalba

Adócsalásért kerülhet börtönbe az SZDSZ-es polgármester

MNO
2008.01.25. 12:18

<p>Adócsalásért és magánokirat-hamisításért egy év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Rácz Józsefet, Gelse SZDSZ-es polgármesterét nem jogerősen a Zalaegerszegi Városi Bíróság. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a polgármester elveszíti hivatalát, mert a közügyektől való eltiltás egyben a választójog elvesztését is jelenti, így nem töltheti be a polgármesteri tisztet sem.</p>

Rácz József 1997-től volt ügyvezetője az azóta felszámolás alá került Gihon 97 Kft.-nek – emlékeztetett Beznicza Árpád, a megyei bíróság sajtóreferense. A cég bevételének nagy része a nagykanizsai elektronikai gyárral, a GE Hungary Zrt.-vel kötött szerződésből származott. A vádirat szerint a cég ügyvezetőjeként 2002 és 2004 között befogadott 99 darab, a Fodor Rt. és a Foszfor Kft. által kiállított alvállalkozói számlát.

S. T. másodrendű vádlott a számlákat bejegyezte a cég könyvelésébe, az összeg áfatartalmát – ami mintegy 18 millió forintot tett ki – pedig levonta a fizetendő adóból. Az adóhatósági ellenőrzés során derült ki, hogy a számlák és a megbízási szerződések mögött nem voltak valós gazdasági események, a bíróságon bizonyítékokkal igazolták, hogy fiktív számlákat tüntettek fel a könyvelésben.

A bíróság csütörtökön Rácz Józsefet első fokon egy év nyolc hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Pénzbüntetésként 250 ezer forint megfizetésére kötelezték, amit – amennyiben nem fizeti ki ezt az összeget – tízezer forintonként egy-egy napi szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Az ítélet nem jogerős, mivel Rácz József felmentésért és enyhítésért fellebbezett.

S.T. másodrendű vádlottat adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt bűnsegédként találták bűnösnek. Két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodrendű vádlott az ítélet ellen nem fellebbezett, ezért az ítélet jogerős.

Rácz 1989-től a helyi SZDSZ alapítójaként tevékenykedett, 2006 januárjában Kuncze Gábor emlékplakettel ki is tüntette azon szabad demokrata városvezetőkkel egyetemben, akik 15 éve töltötték be a polgármesteri posztot.

(MTI, MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.