Adócsalásért kerülhet börtönbe az SZDSZ-es polgármester

<p>Adócsalásért és magánokirat-hamisításért egy év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Rácz Józsefet, Gelse SZDSZ-es polgármesterét nem jogerősen a Zalaegerszegi Városi Bíróság. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a polgármester elveszíti hivatalát, mert a közügyektől való eltiltás egyben a választójog elvesztését is jelenti, így nem töltheti be a polgármesteri tisztet sem.</p>

MNO
2008. 01. 25. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácz József 1997-től volt ügyvezetője az azóta felszámolás alá került Gihon 97 Kft.-nek – emlékeztetett Beznicza Árpád, a megyei bíróság sajtóreferense. A cég bevételének nagy része a nagykanizsai elektronikai gyárral, a GE Hungary Zrt.-vel kötött szerződésből származott. A vádirat szerint a cég ügyvezetőjeként 2002 és 2004 között befogadott 99 darab, a Fodor Rt. és a Foszfor Kft. által kiállított alvállalkozói számlát.

S. T. másodrendű vádlott a számlákat bejegyezte a cég könyvelésébe, az összeg áfatartalmát – ami mintegy 18 millió forintot tett ki – pedig levonta a fizetendő adóból. Az adóhatósági ellenőrzés során derült ki, hogy a számlák és a megbízási szerződések mögött nem voltak valós gazdasági események, a bíróságon bizonyítékokkal igazolták, hogy fiktív számlákat tüntettek fel a könyvelésben.

A bíróság csütörtökön Rácz Józsefet első fokon egy év nyolc hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Pénzbüntetésként 250 ezer forint megfizetésére kötelezték, amit – amennyiben nem fizeti ki ezt az összeget – tízezer forintonként egy-egy napi szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Az ítélet nem jogerős, mivel Rácz József felmentésért és enyhítésért fellebbezett.

S.T. másodrendű vádlottat adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt bűnsegédként találták bűnösnek. Két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodrendű vádlott az ítélet ellen nem fellebbezett, ezért az ítélet jogerős.

Rácz 1989-től a helyi SZDSZ alapítójaként tevékenykedett, 2006 januárjában Kuncze Gábor emlékplakettel ki is tüntette azon szabad demokrata városvezetőkkel egyetemben, akik 15 éve töltötték be a polgármesteri posztot.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.