Megbukott a kormányzati negyed: 632 milliós kiadás a semmire?

A kormányzati negyed beruházást megállítja a kormány, de az új városközpont tervezése nem áll le – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. A Fidesz azt követeli, a kabinet nevezze meg a beruházás felelőseit. A KDNP úgy véli, a kormányzat tovább fosztogatja az adófizetőket, mivel még 12 hónapig működtetik a kormányzati negyed projektirodáját. Bölcs döntést hozott a kormánykabinet – véli az SZDSZ. Az MSZP-frakció szerint helyes döntést hozott a kabinet a kormányzati negyed beruházás megállításával. Erről Mesterházy Attila beszélt kedden Budapesten. <br /><br /><a href="/portal/535855"><strong>• Gyurcsány a megnyugvást és az elfogadást várja</strong></a>

MNO
2008. 01. 08. 16:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánykabinet arról döntött, hogy a kormányzati negyed projektet nem le-, hanem megállítja – jelentette ki Budai Bernadett kormányszóvivő kedden. A szóvivő hozzátette: a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre. A döntéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a kormányzati negyed projektirodája az év végéig tovább működik, elkészíti a beruházás terveit, majd elszámol, ezt pedig a kormány tervei szerint az Állami Számvevőszék ellenőrizné. A beruházásra Budai szerint eddig körülbelül 450 millió forintot fizettek ki.

Ki a felelős?

Határozottan követeljük a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a pontos elszámolást, mire költötték a 632 millió forintot, kik kapták meg ezt az összeget – hangoztatta Budai bejelentésére reagálva Szijjártó Péter. A Fidesz kommunikációs vezetője hozzátette: azt is követelik, hogy nevezzék meg, ki a felelős azért, hogy a kormány az ország jelenlegi helyzetében belevágott egy 140 milliárdos luxusberuházásba, ki az, aki ezt engedte, támogatta és előterjesztette, és ki a felelős azért, hogy hónapokkal később az eredmény 632 milliós kiadás „a semmire”, vagyis valaki, vagy valakik mégis jól jártak azzal, hogy a kormány 140 milliárd forintért kormányzati negyedet akart építeni.

Mint mondta, ez az összeg több mint 2 millió ember vizitdíja és több mint 6.000 fiatal egész éves tandíja. Kérdésre válaszolva a Fidesz szóvivője a „helyzet súlyához képest nagyon komolytalan magyarázkodásnak” nevezte, hogy a kormányszóvivő szerint az emberek jól jártak a 8,5 milliárdos telekvásárlással.

Szerinte „több a soknál”, hogy a kormány a történtek után sikerként akarja bemutatni a beruházást. Arra a kérdésre, hogy a kormányszóvivő szerint az Orbán-kormány idején is 200 milliót elköltöttek kormányzati negyed terveire, Szijjártó Péter azt mondta: ha valóban igaz, hogy korábban ennyi pénzért tanulmányok készültek, akkor most miért kellett 632 milliót költeni erre. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén használnák-e a most készült terveket, a szóvivő azt mondta: nem látták a terveket, ezért nem tud erre válaszolni, ugyanakkor ha az ország ilyen helyzetben van, akkor egy demokratikus kormány számára a legutolsó kérdés, hogy saját magának építsen-e kormányzati negyedet.

KDNP: Tovább fosztogat a kormányzat kalózhajója

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) sajnálatát fejezi ki, hogy mégsem merült hullámsírba a kormány kalózhajója, továbbra is az adófizetők pénzét rabolja – így reagált a párt arra, hogy Budai Bernadett kormányszóvivő kedden Budapesten bejelentette: kormányzati negyed beruházást szünetelteti a kormány. Vitorlájukból a beruházók fogták ki a szelet, mert nemet mondtak a kormányzati fejetlenségre, a túlerőltetett, átgondolatlan, bizonytalan kimenetelű vállalkozásra – olvasható a párt közleményében. A KDNP úgy véli, a kormányzat tovább fosztogatja az adófizetőket, mivel még 12 hónapig működtetik a kormányzati negyed projektirodáját a polgárok pénzéből, annak ellenére, hogy azt sem tudják, hova akarják építeni a negyedet. „A kormányzat beteges ötletelése az emberek várakozása ellenére nem maradt abba, már újabb terveik vannak: a Nyugatihoz most éppen új városközpontot akarnak építeni” – olvasható a sajtóközleményben. A KDNP szerint elveszett a remény arra, hogy a kormány más vizekre evez és végre az emberek mindennapi gondjaival is elkezd foglalkozni, így a ciklus feléhez közeledve. „Nyilvánvaló, a kormány továbbra is körömszakadtáig ragaszkodik luxusigényeihez akkor is, amikor lassan koldussá lesz Magyarország. Be kéne fejezni végre az ámokfutást!” – zárul a közlemény.

Van, aki üdvözli

Az SZDSZ üdvözli a kormánykabinetnek azt a döntését, amellyel megállítja a kormányzati negyed beruházását – közölte Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Bölcs döntést hozott a kormánykabinet – tette hozzá a kisebbik koalíciós párt politikusa. Horn Gábor kifejtette: továbbra is jó ötletnek tartják a kormányzati negyed létrehozását, ugyanakkor az SZDSZ szerint elfogadható megoldást választott a kormánykabinet.

Tarlós: Jelenleg nem ez a legfontosabb

A főváros vezetése sajnálja, hogy a kabinet a kormányzati negyed beruházásának megállításáról döntött – erről Budapest SZDSZ-es főpolgármester-helyettese beszélt kedden. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője helyesli a döntést.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a távirati irodának elmondta: a vegyes funkciójú beépítés jót tett volna a Nyugati pályaudvar környékének; épp a komplexitása miatt támogatta a főváros vezetése a beruházást. A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: „sokat akart a szarka, s nem bírta a farka”. A szabad demokrata várospolitikus szerint ugyanakkor így lesz idő a projekt átgondolására. Ikvai-Szabó Imre hozzátette: a jelenlegi feltételek mellett nem volt elég pályázó a kormánynegyed megépítésére, miközben ő liberális politikusként a minél nagyobb versenyt támogatja, a mostani döntésnek tehát lehet pozitív hozadéka.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője elmondta: noha a kormányzati negyed létrehozását nem tartja „istentől elrugaszkodott gondolatnak”, jelenleg azonban nem ez a legfontosabb, ezért helyesli a kabinet döntését. Az ellenzéki politikus szerint amikor az ország gazdasági helyzete ilyen rossz, az alapellátásban pedig már az esélyegyenlőség kerül veszélybe, illetve a fővárosi projektek egy részének nincs meg a pénzügyi fedezete, a kormányzati negyed építését nem lehet a prioritási lista élére helyezni.

Az MSZP szerint helyes a döntés

A szocialista párt parlamenti képviselőcsoportja szerint a kormányzati negyed ötlete helyes volt, és a megváltozott körülmények között a kormány döntése is helyes – közölte a frakcióvezető-helyettes. A képviselőcsoport ülésén Kiss Péter kancelláriaminiszter jelentette be a beruházás megállítását – fűzte hozzá. Mesterházy Attila azt mondta: a frakció ugyanakkor úgy gondolja, ez alapvetően kormányzati ügy, és a döntést tudomásul veszi. A képviselők úgy vélik, hogy a kormányzati negyed felépítésével racionalizálni lehet az államigazgatás működtetését – tette hozzá. A szocialista politikus szerint azt nem lehetett előre tudni, hogy a beérkező pályázatok közül csak egy lesz érvényes, és az is olyan feltételeket tartalmaz, amelyek alapján nem lehet belevágni a terv megvalósításába.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.