időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

A Fidesz nemet mond a sztrájktörvény módosítására

MNO
2008.02.27. 11:40

A sztrájkjog alkotmányos alapjog, más szempontból pedig szabadságjog is, egy demokráciában ehhez a joghoz hozzányúlni nem lehet – jelentette ki Kontur Pál. A Fidesz munkástagozatának elnöke azt is leszögezte, pártja nem támogatja a sztrájktörvény módosítását.

A Fidesz nem támogatja a sztrájktörvény módosítását – mondta Kontur Pál, az ellenzéki párt munkástagozatának elnöke szerdán. A politikus arra reagált, hogy a Népszava szerint a munkaügyi tárca a sztrájktörvény módosítását fontolgatja, elsősorban a Gaskó István vezette VDSZSZ által szervezett, vitatható hátterű és célú akcióknak köszönhetően.

Kontur Pál a távirati irodának ugyanakkor hangsúlyozta: a sztrájkjog alkotmányos alapjog, más szempontból pedig szabadságjog is, egy demokráciában ehhez a joghoz hozzányúlni nem lehet. Mint mondta, a kormány egy pillanatig sem törekedett megegyezésre, kategorikusan kimondta, hogy nem enged a dolgozók követeléseinek, vagyis nem megegyezni akart, hanem megosztani a vasutasokat és megtörni a sztrájkot. Szerinte mindenképpen a sztrájkjog „megosztását, feldarabolását” jelentené a módosítás. Kontur úgy vélte: a kormány mindig a kisembereket, a munkásokat, az alkalmazottakat hozza hátrányos helyzetbe.

A Népszava információi szerint a munkaügyi minisztérium készen áll egy módosítás előkészítésére, vannak ugyanis olyan joghézagok, melyeket a kormány szerint pótolni kellene. Nincs megfelelően szabályozva az elégséges szolgáltatás, emiatt olyan eljárás bevezetésére lenne szükség, amely garantálja a megállapodást. Szükség lenne annak meghatározására is, hány nappal korábban kell bejelenteni a munkabeszüntetést. Kifogásolható továbbá, ha egy munkahelyen több szakszervezet működik, de csak az egyik tárgyal a vitatott kérdésekről.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.