időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A Modemet támadják a debreceni szocialisták

MNO
2008.02.26. 15:22

A művészi szabadság és a pénzügyi fegyelem közötti egészséges kompromisszum kialakítását szorgalmazták kedden a debreceni önkormányzat szocialista képviselői a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Galéria gazdálkodásával kapcsolatban. Írásban fordultak Gulyás Gábor Modem-igazgatóhoz, felvetve, hogy szeretnének betekinteni a kht. tavalyi gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokba. Az igazgató elmondta: bárki beletekinthet, nincs akadálya, de eddig egyetlen képviselő sem fordult hozzá ez ügyben.

Varga Zoltán és Lukács József a galéria előtt tartott sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy a központ idei üzleti tervének számait vizsgálva a Modem gazdálkodása a múlt évhez hasonlóan pazarló. A képviselők feltették a kérdést, hogy mire kívánják felhasználni a reprezentációra betervezett 2,8 millió forintot, mivel magyarázható, hogy az alig másfél éves épületre 8,4 millió forint karbantartási költséget terveztek az idei évre, s milyen marketingfelmérés előzte meg az összesen több mint 25 millió forintos tervezett marketingköltséget.

Félő, hogy a Modem jelenlegi költségvetési koncepciója elnagyolt tervezésű, tékozló felfogású, arányaiban téves alapokon nyugszik – mondta Varga Zoltán. A képviselő egyébként írásban fordult Gulyás Gábor Modem-igazgatóhoz, felvetve, hogy szeretnének betekinteni a kht. tavalyi gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokba.

Utóbbinak semmi akadálya, abba bárki betekinthet – reagált az elhangzottakra az egyébként külföldön tartózkodó Gulyás Gábor. A Modem igazgatója szerint a galéria gazdálkodása kifejezetten takarékos. A konkrét felvetésekre reagálva elmondta: éppen azért kellett betervezni a 8,4 millió forintos karbantartási költséget, mert az épület új, s 17 garanciális szerződéssel rendelkeznek. A reprezentációs költségekről szólva pedig megjegyezte, hogy ebben az évben három nagyszabású konferenciát rendez a Modem, s a résztvevők ellátását is be kellett tervezni.

Gulyás Gábor ugyanakkor elmondta: egyetlen képviselő sem fordult hozzájuk annak érdekében, hogy tájékozódjon a Modem gazdálkodásáról, pedig megtehették volna. A igazgató szerint a szocialista képviselők politikai alapon fogalmazták meg kifogásukat, amire valószínűleg nem került volna sor, ha nem nyílt levélben fordulnak hozzá, hanem felkeresik őt, és előzetesen informálódnak e kérdésekben.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.