időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Ártatlanul tartották fogva, fizethet a rendőrség

MNO
2008.02.19. 14:27

A bíróság 650 ezer forint nem vagyoni kártérítésre, továbbá 180 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot a Kvassay hídnál történt jogellenes intézkedések miatt.

A Fővárosi Bíróság február 18-án hozott elsőfokú ítéletével 650 ezer forint nem vagyoni kártérítésre, továbbá 180 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) a Kvassay hídnál történt jogellenes intézkedések miatt indított újabb kártérítési perben. Az összeget a közel másfél napos fogva tartásért a 9 társával együtt meghurcolt és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd által képviselt Kőszegi M. László felperes javára ítélték meg – olvasható a Nemzeti Jogvédő Alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A bíróság nem jogerősen megállapította, hogy az újságíró személyes szabadságát és emberi méltóságát megsértette a rendőrség. Egyidejűleg a per két további felperesével a BRFK a tárgyaláson a bíróság által jóváhagyott egyezséget kötött: ennek megfelelően e két károsult részére a rendőrség fejenként 550 ezer forint nem vagyoni kártérítést és 100 ezer forint perköltség megfizetését vállalta – számol be a közlemény.

Mint ismert, a csepeli Kvassay hídnál 2003. október 2-án reggel néhányan találkoztak, és együtt sétáltak a Medgyessy-kormány által halálra ítélt csepeli kórházhoz – áll a közleményben. A rendőrség a jogsértő magatartást nem tanúsító társaság közül több személyt előállított, többek között Kőszegi M. Lászlót, aki újságíróként volt jelen. A bíróság végül mindannyiukat 11 órás maratoni tárgyalást követően felmentette a terhükre rótt rendzavarás szabálysértése alól; jogellenes fogva tartásuk közel másfél napig tartott – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.